Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Από: http://www.protothema.gr/greece/article/568173/

Για πρώτη φορά τιμωρείται η στάση απέναντι σε ένα πολιτικό ζήτημα

Σπύρος Γκουτζάνης

 «Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ 

Κυριάκος: Κινδυνεύει η Δημοκρατία - Γεννηματά: Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο - Χαμός στο Twitter: ΕΣΗΕΑ όπως Ερντογάν στα ελληνικά;

Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων λόγω της στάσης που τήρησαν πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και επιβάλει ποινή διαγραφής 18 μηνών στον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον γενικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης». Επίπληξη επιβλήθηκε και στους Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου, Μαρία Χούκλη και Μανώλη Καψή.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Πειθαρχικό της Ένωσης προχωρά σε μία απόφαση με την οποία κρίνει την στάση των δημοσιογράφων για την στάση τους σε ένα μείζον πολιτικό θέμα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι αρμόδιος να θέσει στους δημοσιογράφους το όριο της κριτικής τους για ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι μία σύσταση για αυτολογοκρισία.

Η απόφαση εκτός από προβληματισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε tweet ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία». Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε πιο πέρα και μίλησε για υπόδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα στο άρθρο ... www.protothema.gr