Οι σπόροι του θεωρούνταν ευλογία από τους ανθρώπους στη βόρεια περιοχή των βουνών του Καυκάσου, όπου και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε ανάμειξη με νερό ή γάλα , ενώ σήμερα, το κεφίρ είναι γνωστό πως κάνει καλό τόσο στην υγεία του εντέρου , όσο και στη γενικότερη υγεία.
Ουσιαστικά πρόκειται περί γαλακτοκομικού ροφήματος που δημιουργείται από τη ζύμωση οποιουδήποτε τύπου γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ και είναι πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη, με ιστορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να γιατρέψει τα πάντα, από φυματίωση μέχρι στομαχικές διαταραχές.