Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το Facebook ξεκινά τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων

Σύνδεση στην πηγή.


Από τη Γερμανία ξεκινά την εφαρμογή των εργαλείων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων το Facebook, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.

Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όπως ανακοινώνει το Facebook στο επίσημο blog του, τα εργαλεία για την αναγνώριση των ψεύτικων ειδήσεων θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη. Το Facebook έχει δώσει μία πρώτη γεύση των εργαλείων αυτών τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ για να είναι αποτελεσματικά τα εργαλεία αυτά, το Facebook χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο λειτουργίας του, σε συνδυασμό με τρίτους οργανισμούς ελέγχου πηγών και δεδομένων. Ένας από τους οργανισμούς αυτούς είναι o Correctiv από τη Γερμανία, ενώ για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων το Facebook και οι συνεργάτες του βασίζονται στις αρχές ελέγχου πηγών Poynter International.

Όσοι έχουν πληγεί από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων προχωρούν σε αγωγές εναντίον του κοινωνικού δικτύου, καθώς θεωρούν ότι μπορούν να προκύψουν κέρδη από αυτές, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το Facebook ότι μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του μπορεί να ενισχύσει τη ρητορική του μίσους πολλών ρατσιστικών ομάδων. Ήδη στη Γερμανία, ο 19χρονος Σύριος πρόσφυγας Anas Modamani κάνει αγωγή εναντίον του Facebook καθώς οι ψευδείς ειδήσεις που φιλοξένησε τον συνέδεσαν με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016.