Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το μποζόνιο Higgs «τρέχει» στα αμφιθέατρα του Πλανηταρίου

Περισσότερα άρθρα στην πηγή.


Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Columbia Michael Tuts συνομιλεί με το κοινό την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Μετά από πρόσκληση του συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα, ο καθηγητής Michael Tuts θα δώσει μία και μόνο ομιλία με κεντρικό άξονα τρία ερωτήματα:

 

-Γιατί μας ενδιαφέρει το μποζόνιο Higgs;

-Πώς το ανακάλυψαν 6.000 επιστήμονες στο CERN;

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

 

Η έρευνα του καθηγητή Michael Tuts επικεντρώνεται στην Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών.

 

Ο ίδιος διετέλεσε επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, ενός από τα 4 κύρια πειράματα που υλοποιούνται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN.

 

Εκτός από την θεωρητική έρευνα, ο Μichael Tuts προσεγγίζει το ευρύ κοινό και εξηγεί με κατανοητό τρόπο αφηρημένες και δυσνόητες επιστημονικές έννοιες.

 

Θα ακολουθήσει η προβολή της ψηφιακής παράστασης: «Phantom of the Universe» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 20:45 και 21:30).

 

Από τον «αγώνα ταχύτητας» των πρωτονίων στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου στο CERN μέχρι την Μεγάλη Έκρηξη και το «αναδυόμενο» Σύμπαν, αλλά και την κατάβαση σ' ένα υπόγειο στην Νότια Ντακότα, σχεδόν 1.500 m κάτω από την επιφάνεια της Γης, η παράσταση θα εισαγάγει τους θεατές στην πολυσχιδή έρευνα για την σκοτεινή ύλη.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.