Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Στεφανιαία νόσος: Ο διατροφικός δεκάλογος της πρόληψης

Σύνδεση στην πηγή του άρθρου...


Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής.

 

Η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο).

 

Για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης αλλά και την αντιμετώπισή της είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (ζωϊκά λίπη), τα οποία προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος που οδηγεί στη συνέχεια στην πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου.

 

Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερίνη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερίνη) μειώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Μελέτη που έγινε στην Γαλλία επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή ελαττώνει τα καρδιακά επεισόδια.

 

Στην Νότια Γαλλία (κοντά στη Μεσόγειο), όπου οι άνθρωποι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή (πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, ελαιόλαδο) σημειώνονται λιγότεροι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια σε σχέση με τη Βόρεια Γαλλία, όπου οι άνθρωποι ακολουθούν δυτική διατροφή.

 

Συνέχεια στην πηγή…. Εδώ…