Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σε τρεις δόσεις οι ανατροπές στο εργασιακό

Σύνδεση στην πηγή του άρθρου…


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

 

Άλλους δεκαεπτά μήνες αναμονής και αβεβαιότητας μέχρι να διαμορφωθεί το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Και αυτό γιατί από τον τρέχον μήνα, όπου θεσπιστεί το βασικό πλαίσιο των ανατροπών στις ομαδικές απολύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις θα φτάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι να κλείσει ο κύκλος εφαρμογής των συμφωνημένων μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών αλλαγών.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μάιου θα ψηφιστεί ουσιαστικά μόνο η πρώτη "δόση" άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων του νέου εργασιακού (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), ενώ στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπονται άλλες δύο "δόσεις" εφαρμογής ανατροπών.

 

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη μεσολάβηση –διαιτησία οι οποίες θα καθοριστούν ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή το Φεβρουάριο.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης ρύθμισης συμβάσεις, αν και η "επαναφορά" τους θα θεσπιστεί κατά τον τρέχοντα μήνα. Ενδιάμεσα, όμως, υπάρχει ένας κρίσιμος σταθμός το Σεπτέμβριο του 2017, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια της "αντιπροσωπευτικότητας" των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Συνέχεια στην πηγή του άρθρου…