Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ειρήνη Χειρδάρη: “Ο έρωτας μοιάζει με τον πόλεμο”

Από: http://moirasou.org/synenteukseis_post/eirhnh-xeirdarh-o-erwtas-moiazei-me-ton-polemo/


 Photo: Stamatis Katapodis
Για το μόνο που ήμουν βέβαιη είναι για αυτό που είχε πει κάποτε ο Κικέρων.
“Ο έρωτας και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο”.
Για όλα τα υπόλοιπα είπα να ρωτήσω την ειδικό. Την Ειρήνη Χειρδάρη.
Τη γνώρισα ως προσωπικότητα μέσα από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.
Την εκτίμησα ως επαγγελματία μέσα από την έρευνά μου για το έργο της μέχρι σήμερα.
Την “ζήλεψα” ως προσωπικότητα και ως επαγγελματία με το που απάντησε τις ερωτήσεις μου για τη συνέντευξή μας.
Κυρίες και κύριοι, η Ειρήνη Χειρδάρη.
1. Έχοντας κάνει και ανταποκρίτρια πολέμου, παρομοίασες τον πόλεμο με τον έρωτα. Εξήγησέ μας αυτήν σου την παρομοίωση και αν τελικά ξέρουμε ποιο είναι το “τρόπαιο” ενός πολέμου, στον έρωτα τί κερδίζει ο νικητής;
O έρωτας είναι ένα βίαιο συναίσθημα. Σου βγάζει ανασφάλειες, πάθη, φοβίες, χάνεις το κέντρο σου, η ψυχολογία σου εξαρτάται από έναν άλλον άνθρωπο. Η στρατηγική κατάκτησης στον έρωτα μοιάζει πολύ με την στρατηγική στον πόλεμο. Διάβασα αρκετή στρατιωτική ψυχολογία όταν ήθελα να γίνω πολεμική ανταποκρίτρια. Αργότερα σαν sex editor διάβασα και υπερβολικά πολύ θεωρία από dating coaches, sex editors και relationship coaches. Μπορώ να πω λοιπόν ότι η στρατηγική κατάκτησης μοιάζει πάρα πολύ, όπως μοιάζουν και πάρα πολύ  και κάποιες μη πολιτικά ορθές τεχνικές που έχουμε οι sex editors για κάποιον που πλήγωσε πελάτη μας, για παράδειγμα την τεχνική του αφανισμού – να τελειώσεις τον άλλον ψυχολογικά- μοιάζει τρομερά με τον ψυχολογικό πόλεμο στον εχθρό που διδάσκουν στις σχολές πολέμου. Στον έρωτα βέβαια ο νικητής δεν θριαμβεύει τόσο όσο στον πόλεμο, όταν έχει γίνει παιχνίδι δύναμης, μπορεί ο ένας να διαλύσει τον άλλον και τότε ο χαμένος παραδίδει τα εύσημα στον νικητή, και φεύγει κιόλας από τη ζωή του, με κατάθλιψη, αλλά μπορεί και ο νικητής να έχει ελαφρά κατάθλιψη.  Στον έρωτα δεν υπάρχει μεγάλος θρίαμβος, μάλιστα ο έρωτας είναι ακριβώς αυτός ο πόνος που νιώθεις, ότι περίμενες να αγαπηθείς περισσότερο, ότι ο άλλος μπορεί να μην σε θέλει όσο τον θέλεις εσύ, όλοι είμαστε απογοητευμένοι στον έρωτα, κι είναι δύσκολο να συνεχίσεις να αγαπάς απογοητευμένος, αυτή είναι και η δυσκολία των ζευγαριών. Κι επειδή δεν αντέχουμε αυτό το συναίσθημα, δυο καταλήξεις έχει ο έρωτας. Ή θα διαλυθεί, ή μεταμορφωθεί σε αυτό το πιο υποφερτό πράγμα που ονομάζουμε αγάπη- ή «συμμαχία» για τις σχολές πολέμου.  

2. Σε ποιους τομείς σκέφτεσαι -κάνοντας αναδρομή στα δικά σου λάθη στην προσωπική σου ζωή- “Δάσκαλες που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”; 
Τα πρώτα πέντε χρόνια που δούλευα σαν sex editor δεν μπορούσα να εφαρμόσω καλά τη θεωρία στην δική μου ζωή. Τα επόμενα δέκα που κατάλαβα είδα απίστευτες αλλαγές στην προσωπική μου ζωή. Κατά την κατάκτηση λοιπόν, τα πάω πολύ καλά, σε αυτό έχω γίνει πολύ καλή, στο πώς να με ερωτευτεί κάποιος βαθύτατα, κι αυτό το οφείλω στην δουλειά μου. Μέσα στην σχέση όμως, μετά, πολλές φορές κάνω λάθη που λέω στα ζευγάρια να μην κάνουν, γιατί μπαίνει το Εγώ και με καταπνίγει. Για παράδειγμα, παρότι ξέρω πώς να κάνω ζωντανές σχέσεις και πώς να ισορροπώ τις σχέσεις πάθους, υπάρχει περίπτωση όταν διαφωνώ με τον σύντροφό μου να μην διαφωνώ σωστά. Να ξεκινά εκείνος καυγά εφ’ όλης της ύλης, κι ενώ ξέρω ότι δεν θα βγάλουμε κάτι έτσι, ότι πρέπει να μείνουμε στο θέμα για το οποίο διαφωνούμε σήμερα ώστε να το λύσουμε, αυτό τον σκοπό άλλωστε έχει η διαφωνία, τελικά παρασύρομαι και του κάνω κι εγώ έναν καυγά εφ΄ όλης της ύλης. Ε και τότε σκέφτομαι «δάσκαλε που δίδασκες…» 




3. Είσαι εισηγήτρια και στην “Ακαδημία Σχέσεων”. Τελικά ο έρωτας, οι σχέσεις και το σεξ μαθαίνονται και όταν είμαστε πλέον ενήλικες; Δεν είναι κάτι έμφυτο ή έστω δεν πρέπει να…διδάσκεται σε νεαρότερες ηλικίες από την ενηλικίωση; (βλ. και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία)
Το πώς κάνεις ουσιαστικές και υγιείς ερωτικές σχέσεις όχι, δεν είναι έμφυτο. Αν ήταν, δεν θα είχε κανείς μας θέμα στην προσωπική του ζωή, αγόρι θα συναντούσε κορίτσι και θα χοροπηδούσαν σε ένα ροζ σύννεφο ευτυχισμένοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Οι ερωτικές σχέσεις θέλουν πολύ δουλειά και πολύ εκπαίδευση πάνω στο τι ακριβώς δουλεύεις και πώς. Όχι μόνο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη στα σχολεία, αλλά και επειγόντως εκπαίδευση στις σχέσεις. Δε μπορείς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς μια όμορφη σχέση, αν οι Έλληνες μάθαιναν πώς να κάνουν και να διατηρούν όμορφες σχέσεις πίστεψέ με η χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετική και οι άνθρωποι πολύ πιο ευτυχισμένοι. Όταν ο σύμβουλος σχέσεων Νικόλας Ουρανός μας κάλεσε  εμένα, τη lifecoach και διεθνής ομιλήτρια Τζιλ Δούκα και την relationship coach Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη για να φτιάξουμε την Ακαδημία Σχέσεων, αρχικά δώσαμε στον κόσμο τη βασική εκπαίδευση στις σχέσεις (στο πρόγραμμα «Τα 3 κλειδιά» που μπορείτε να βρείτε on line στο www.acadimiasxeseon.gr) . Όλοι όταν το φτιάχναμε είπαμε το ίδιο: «αυτό που κάνουμε θα έπρεπε να διδάσκεται δωρεάν στα ελληνικά σχολεία». Και νομίζω είναι ώρα για κάτι τέτοιο. Το καλό που έφερε η κρίση είναι να ξυπνήσουν επιτέλους οι Έλληνες και να αρχίσουν να ψάχνονται πιο βαθιά γενικά, και μέσα σε όλα και στο σεξ και τις ερωτικές τους σχέσεις. Παλιά για παράδειγμα η ερωτική έκθεση της Αθήνας ήταν η Erotica. Sexshops, στριπτιτζάδικα, BDSM, πορνοστάρ κι αυτό ήταν. Τώρα η Αθήνα αποκτά μια άλλη έκθεση, την Erotic Art. Θα γίνει 19-22 Δεκεμβρίου (πληροφορίες www.erotic-festival.com ) και  μου ζήτησαν να αναλάβω τη διοργάνωση του TED-SEX μέσα στην έκθεση, δηλαδή non stop σεμινάρια επί 4 μέρες σεξουαλικής διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευσης σε θέματα σχέσεων από σεξολόγους, σεξοθεραπευτές και relationshipcoaches. Αυτό και μόνο λέει πολλά για το πόσο διαφορετικό είναι πια το ελληνικό κοινό.  
4. Λένε ότι έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές. Εσύ πώς το αντιλαμβάνεσαι, συμφωνείς;
Όχι είναι ακριβώς το αντίθετο. Το πάθος, και ο παράφορος έρωτας δημιουργείται πάνω στις διαφορές. Όσο πιο διαφορετικός από σένα είναι κάποιος τόσο πιο πολύ τον ερωτεύεσαι, το ανόμοιο θέλεις στην κυριολεξία να το φας, να μπει από τους πόρους του δέρματός σου.  Ωστόσο, σε σχέση μαζί του θα σας βάλουν οι ομοιότητές σας. Η αγάπη θέλει τις ομοιότητες. Και από εκεί και πέρα η σχέση θα διατηρηθεί αν μπορέσουμε να δουλέψουμε τα διαφορετικά μας. Άρα έρωτας είναι να ερωτεύεσαι τις διαφορές και αγάπη είναι να τις δουλεύεις. 
5. Γιατί πιστεύεις ότι οι περισσότερες γυναίκες σήμερα παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν τον “άνθρωπό” τους; Μήπως τελικά δεν είναι…έτοιμες; Ισχύει, άραγε, και στις σχέσεις πως “μόνο όταν είναι έτοιμος ο μαθητής, εμφανίζεται ο δάσκαλος”;
Ακριβώς έτσι είναι. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν μπορούν να βρουν σύντροφο είναι γιατί οι ίδιες δεν είναι ο ιδανικός σύντροφος. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρεις, όταν ψάχνουν σύντροφο, βγαίνουν, γνωρίζουν, δέχονται προξενιά, αγχωμένα, γρήγορα, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τι ψάχνουν, πώς θα δώσουν δυνατό έρωτα, πώς θα πάρουν από τον άλλον. Πολλοί singles για παράδειγμα, ζητούν δέσμευση, ενώ οι ίδιοι δε μπορούν να δεσμευτούν απέναντι στον εαυτό τους σε τίποτα. Στο πρόγραμμα σεμιναρίων «Βρες τον άνθρωπό σου» που κάνουμε με την Ακαδημία Σχέσεων και ξεκινά 13 Νοεμβρίου (πληροφορίες στο www.acadimiasxeseon.gr) κάνουμε μια απίστευτη δουλειά για να μεταμορφώσουμε εσένα που θα έρθεις στο σεμινάριο στον ίδανικό σύντροφο. Και δεν μιλάμε μόνο για την τέχνη της αποπλάνησης, φυσικά και θα την δώσουμε, βήμα βήμα, και φυσικά θα περάσουν γυμναστές, διατροφολόγοι, στιλίστες κλπ να σου φτιάξουν την εικόνα εφόσον ο έρωτας είναι και βιολογικός, αλλά όλα αυτά θα ήταν άχρηστα χωρίς την εσωτερική δουλειά που κάνουμε για το πώς γίνεσαι ερωτικό ον και ιδανικός σύντροφος. Πώς προκαλείς πόθο, σεβασμό, έρωτα κι αγάπη στους άλλους. Οπότε δεσμεύονται μαζί σου. Τι είναι η ερωτική σχέση, τι δίνεις και τι παίρνεις και πώς, ποιο είναι το ταξίδι. Είναι ό,τι πιο άρτιο έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα πάνω στην εκπαίδευση των εργένηδων και θα γίνει μία και μοναδική φορά, γι΄ αυτό άλλωστε έχουμε βάλει επιλογή αγοράς του προγράμματος on line για τους κατοίκους εκτός Αθηνών όπως και για τους κατοίκους Κύπρου. (Εισιτήρια σε όλα τα βιβλιοπωλεία Public της χώρας και on line στο σάιτ της Ακαδημίας). 




Με όλη την “Ακαδημία Σχέσεων”.
Από αριστερά: Τζιλ Δούκα, Νικόλαος Ουρανός, Ειρήνη Χειρδάρη, Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη

6. Σε μια εκπομπή υποστηρίζατε ότι τα συστατικά της αγάπης συγκρούονται με αυτά του έρωτα, μιας και ο έρωτας ταυτίζεται με το “θέλω” ενώ η αγάπη με το “έχω”. Όλο και κάποιο “αντίδοτο” δεν θα υπάρχει για να θέλω και στην αγάπη;
Το «θέλω» για να υπάρξει, χρειάζεται μυστήριο, ανισορροπία, άγνωστο, μανιπιουλάρισμα, παιχνίδια δύναμης, αυτή είναι η φύση της ερωτικής επιθυμίας. Το «έχω» της αγάπης απαιτεί οικειότητα, ασφάλεια, μοίρασμα, ευθύνη (έχεις ευθύνη για τον σύντροφό σου). Καθώς προχωράς στον δρόμο προς την αγάπη λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το «θέλω» είναι να κρατήσεις όλη την ανισορροπία στο σεξ, όταν μπαίνετε στην κρεβατοκάμαρα. Και ευτυχώς τα ανθρώπινα όντα έχουμε την φαντασία που δεν έχουν τα ζώα, κι έτσι μπορούμε να διατηρούμε ζωντανές μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.  
7. Η Τέχνη του Σεξ. Αν υποθέσουμε ότι και αυτή η τέχνη διέπεται από κάποιες βασικές αρχές, ποιες είναι τελικά αυτές;
Να είσαι δοτική/ος και χαλαρή/ος. Να είσαι ανοιχτής/ος σε νέες περιπέτειες. Να προτείνεις νέα πράγματα. Να έχεις φαντασία. Να φροντίζεις το σώμα σου. Να μην δημιουργείς άγχος στον παρτενέρ σου. Να κάνεις κάθε άνθρωπο με τον οποίο κάνεις σεξ να νιώθει μοναδικός. Να κάνεις σεξ ταυτόχρονα στο σώμα, στο μυαλό, στην καρδιά και στην ψυχή του παρτενέρ σου. Για το πώς θα τα πετύχεις όλα αυτά, διάβασε το «69 Μαθήματα Σεξ» που έγραψα κι έμελλε να είναι το πρώτο ελληνικό εγχειρίδιο σεξ για άντρες, αλλά το αγοράζουν τελικά περισσότερο γυναίκες. (εκδόσεις sexelixis, το βρίσκετε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο www.sexelixis.gr) 
8. Ποιο είναι αυτό που δεν σας ρωτάνε συχνά οι άνθρωποι που σας συμβουλεύονται, κι όμως εσείς θεωρείτε ότι είναι βασικό στοιχείο για μια πετυχημένη σχέση;
Δεν με ρωτάνε την ουσία. Για ποιο λόγο μπαίνουμε σε σχέσεις και ποιος είναι ο σκοπός αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ που λέγεται «σχέση». Δεν με ρωτάνε πώς θα εξελίξουν τη σχέση τους, πώς θα την κάνουν δημιουργική, πώς θα εξελιχτούν οι ίδιοι και ο σύντροφός τους μέσα στην σχέση. Θέλουν λοιπόν να πάρουν οπωσδήποτε εισιτήριο για αυτό το ταξίδι, χωρίς να ξέρουν ποιο είναι το ταξίδι, πού πηγαίνουν, ποιος είναι ο προορισμός. Μπαίνουν για λάθος λόγους σε μια σχέση, σεξουαλικούς, λόγους μοναξιάς, επειδή θέλουν να κάνουν παιδί, για κοινωνικό  status, κι έτσι δεν φτάνουν ποτέ στο τέλος του ταξιδιού, εκεί που βρίσκεται και όλη η απίστευτη μαγεία αυτού που ονομάζουμε «ερωτική σχέση» . Η οποία ερωτική σχέση είναι το πιο ταχύρυθμο σχολείο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να μάθουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε με σώμα πνεύμα και ψυχή, και να εξελιχτούμε απίστευτα, να γίνουμε σπουδαίοι άνθρωποι, παρέα με αυτόν που αγαπάμε.

*Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ειρήνη στο eirini@sexelixis.gr
*Για να μάθετε λίγες ακόμα λεπτομέρειες για την Ειρήνη, πατήστε εδώ: http://moirasou.org/synenteukseis_post/h-eirhnh-xeirdarh-sto-www-moirasou-org/
*Πάτησε “Μου αρέσει” στο facebook του moirasou.org για να διαβάζεις τις συνεντεύξεις και τα κείμενά μας https://www.facebook.com/Moirasou.org

Τα μη διαπραγματεύσιμά μου.

Από: http://moirasou.org/ti-xes-vily-ti-xa-panta_post/ta-mh-diapragmateusima-mou/


Σαν τώρα με θυμάμαι για χρόνια ολόκληρα να υπέρ-αναλύω τα πάντα. Το κάθε βλέμμα. Τη κάθε χειρονομία. Τη κάθε λέξη. Το κάθε κρυφό μήνυμα πίσω από την κάθε λέξη.
Ώσπου ξαφνικά σταμάτησα να το κάνω. Απότομα. Έτσι ξαφνικά. Χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι.
Από τη μια μέρα στην άλλη, σταμάτησε να με ενδιαφέρει τόσο η αιτία, εκείνο το “γιατί” και έφτανα κατευθείαν στο δια ταύτα, στο αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνω χρόνο, ψυχική φθορά και σίγουρα φαιά ουσία.
Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν εκείνα που μπορώ να διαπραγματευτώ κι εκείνα που δεν μπαίνω καν στον κόπο. Σε αυτή μου τη δημοσίευση, θα σου μιλήσω για τα δεύτερα. Τα μη διαπραγματεύσιμά μου.
* Κατά κύριο λόγο, δεν διαπραγματεύομαι πλέον τα όριά μου. Παλαιότερα -κάτι που συμβαίνει σε όλους μας- ήταν ιδιαίτερα ελαστικά. Ελαστικά και ευμετάβλητα. Σήμερα είναι και στενά και σταθερά. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να μπερδευτείς και να παρανοήσεις μέχρι πού σε παίρνει. Έτσι, διευκολύνομαι κι εγώ κι ο άλλος και τελικά μένουμε ή φεύγουμε και οι δυο πλευρές από αυτή τη σχέση -ή σε αυτή τη σχέση- ευχαριστημένοι.
* Δεύτερον, πλέον στα 31 μου δεν ξεχνάω. Παλιά ήταν λες και είχα επιλεκτική μνήμη. Δεν είχα αλλά έδινα αυτήν την εντύπωση. Σήμερα, δε θα ξεχάσω ούτε το καλό που μου έκανες ούτε το κακό. Πριν από χρόνια μπορεί να μην συγχωρούσα αλλά ξεπερνούσα. Σήμερα δεν κάνω εύκολα ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Καλό είναι να συγχωρείς όταν αξίζει τον κόπο και από την εμπειρία μου δεν τον αξίζει συχνά.
* Δε φοβάμαι μην τυχόν και μείνω μόνη. Αν φοβάμαι κάτι είναι οι ασθένειες και ο θάνατος. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομίζω διαχειρίσιμα. Μπορεί να πονέσουν. Μπορεί να ματώσουν. Αλλά ξεπερνιούνται. Δε θα μείνω σε μια σχέση μόνο για να είμαι σε σχέση, ούτε θα διατηρήσω μια φιλία απλά για να θεωρείται ότι έχω φίλους. Μετά από τα διάφορα “στραπάτσα” προτιμώ τη μοναξιά από το δήθεν. Και πίστεψέ με, όταν πάρεις αυτήν την απόφαση είναι όλα τόσο πιο εύκολα στην καθημερινότητά σου.
Έχω τόσα ακόμα που δεν διαπραγματεύομαι που όσο γράφω διαπιστώνω ότι η Βίλυ του σήμερα θα θύμωνε πολύ με τη Βίλυ του τότε. Τη Βίλυ που είχε πάντα ανοιχτά όλα της τα χαρτιά και ήταν έτοιμη να παραδοθεί άνευ όρων και ορίων.
Μόλις στο τέλος του χρόνου γίνουν και τα υπόλοιπα ξεκαθαρίσματα, τα μη διαπραγματεύσιμα μου θα είναι οι φύλακες άγγελοι για το μέλλον.

Επειδή μερικές φορές είναι σοφό να μη διαπραγματεύεσαι.

Σκέψου το.