Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σε τρεις δόσεις οι ανατροπές στο εργασιακό

Σύνδεση στην πηγή του άρθρου…


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

 

Άλλους δεκαεπτά μήνες αναμονής και αβεβαιότητας μέχρι να διαμορφωθεί το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Και αυτό γιατί από τον τρέχον μήνα, όπου θεσπιστεί το βασικό πλαίσιο των ανατροπών στις ομαδικές απολύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις θα φτάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι να κλείσει ο κύκλος εφαρμογής των συμφωνημένων μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών αλλαγών.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μάιου θα ψηφιστεί ουσιαστικά μόνο η πρώτη "δόση" άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων του νέου εργασιακού (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), ενώ στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπονται άλλες δύο "δόσεις" εφαρμογής ανατροπών.

 

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη μεσολάβηση –διαιτησία οι οποίες θα καθοριστούν ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή το Φεβρουάριο.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης ρύθμισης συμβάσεις, αν και η "επαναφορά" τους θα θεσπιστεί κατά τον τρέχοντα μήνα. Ενδιάμεσα, όμως, υπάρχει ένας κρίσιμος σταθμός το Σεπτέμβριο του 2017, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια της "αντιπροσωπευτικότητας" των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Συνέχεια στην πηγή του άρθρου…

 

Στα σκαριά ο «Big Brother» της Εφορίας!

Περισσότερα άρθρα στην πηγή...


Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του «Βig Brother» της Εφορίας, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκήρυξε το έργο που σχετίζεται με το νέο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών.

 

Το νέο «άγρυπνο μάτι» των ελεγκτικών αρχών, θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» όλη την οικονομική «καθημερινότητα» 4.000.000 οφειλετών του Δημοσίου.

 

Μέσω της εν λόγω ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των οφειλετών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα μπορεί να προχωράει άμεσα, σε αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων, στις περιπτώσεις που υπάρχουν επιβεβαιωμένες οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο.

Δήλωση - έκπληξη από Σόιμπλε για Ελλάδα

Περισσότερα άρθρα στην πηγή.


Στην κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει: «Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων. Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό.

 

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης. Αυτό που λέει πάντα ο Ντράγκι είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν. Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται. Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».

 

Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά: «Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ. Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».

 

Τέλος, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, αναφερόμενος στην Ιταλία, τονίζει ότι, όπως πίστευε ανέκαθεν, «χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και πως «η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Πώς να φτιάξετε τραγανά μπουρεκάκια με τυρί

Σύνδεση στην πηγή του άρθρου....


Τα παιδιά θέλουν να τρώνε εύκολα και νόστιμα φαγητά και οι μαμάδες να μαγειρεύουν γνωρίζοντας ότι ο κόπος τους δεν θα πάει χαμένος. Ένα από τα πιο εύκολα φαγητά- μπουκίτσες είναι τα μπουρεκάκια που μπορείτε να απολαύσετε σαν κολατσιό, κυρίως, ορεκτικό ή ακόμα και συνοδευτικό του καφέ. Δείτε πώς θα φτιάξετε την… τυρένια, παραδοσιακή εκδοχή τους, με άρωμα Κρήτης.

Τι θα χρειαστείτε

 

1 πακέτο φύλλο κρούστας

¾ φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια μυζήθρα (σύμφωνα με την κρητική συνταγή. Εναλλακτικά, προτιμήστε το ανθότυρο ή τη φέτα χωρίς πολύ αλάτι)

1 αυγό

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

Για το σιρόπι

1 και ½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

4 κουταλιές της σούπας μέλι (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό

 

Συνέχεια, με τα βήματα της εκτέλεσης, εδώ….

Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τον μεταβολισμό

Σύνδεση στην πηγή...


Οι διαφωνίες για τον θερμοστάτη του γραφείου είναι μέρος της καθημερινής ζωής: κάποιοι πάντα αισθάνονται ότι κρυώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι πάντα διαμαρτύρονται ότι ζεσταίνονται. Αλλά μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη προτείνει ότι η εγκατάλειψη του συνηθισμένου συμβιβασμού στους 21 έως 22 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, καθώς τόσο οι χαμηλότερες όσο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον  μεταβολισμό  του σώματος.

 

Για παράδειγμα, μερικές εβδομάδες εργασίας σε «ήπια κρύο» περιβάλλον, θα μπορούσε να έχουν επίδραση στον διαβήτη συγκρίσιμη με τα «καλύτερα διαθέσιμα» φάρμακα και τις τεχνικές άσκησης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Τόνισαν επίσης την ιστορική αύξηση των θερμοκρασιών που θεωρούνται άνετες στα σπίτια και τα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη μείωσήτους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, μια ολλανδική εφημερίδα του 1872 ανέφερε ότι μια άνετη θερμοκρασία δωματίου ήταν μεταξύ 13oC και 15oC.

 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Wouter van Marken Lichtenbelt, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ δήλωσε: «Υποτίθεται ότι η σταθερή εσωτερική θερμοκρασίαθα ικανοποιούσε την άνεση και βοηθούσε την υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ήπια κρύα και μεταβαλλόμενη θερμοκρασία μπορεί να έχει  θετική επίδραση  στην υγεία μας και ταυτόχρονα να είναι αποδεκτή ή ακόμη και να δημιουργεί ευχαρίστηση».

Συνέχεια στην πηγή…

Πρόγραμμα πιστοποίησης της Google για κάμερες 360 μοιρών

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.


Με παρόμοια λογική με εκείνη που διέπει το Daydream, η Google ανακοινώνει το πρόγραμμα πιστοποίησης Street View Ready.

 

H Google επιδιώκει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης καμερών που να μπορούν να τραβούν βίντεο 360 μοιρών και να μπορούν να συνεργάζονται με την εφαρμογή του Street View σε Android και iOS. H λογική μίας Street View Ready συσκευής αναλύεται σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς. Ο πρώτος είναι το Street View Mobile Ready, το οποίο αφορά σε κάμερες 360 μοιρών που συνεργάζονται απευθείας με την κατάλληλη mobile εφαρμογή, χωρίς την παρέμβαση desktop, ο δεύτερος είναι το Street View Αuto Ready, ο οποίος αφορά σε οχήματα που μπορούν να δεχτούν πάνω τους κάμερες 360 μοιρών και ο τρίτος τομέας είναι ο Street View VR Ready, ο οποίος αφορά σε συστήματα που μπορούν να παράξουν περιεχόμενο σε περιβάλλον Virtual Reality.

 

O τέταρτος και τελευταίος πυλώνας της πολιτικής της Google είναι το Street View Workflow Ready, ο οποίος αφορά στη δημιουργία των εργαλείων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και ανέβασμα υλικού στους λογαριασμούς Street View. Οι συσκευές που θα θεωρούνται Street View Ready θα φέρουν ειδική σήμανση, ενώ κατά τη διάρκεια του 2017 εκτιμάται ότι θα έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο 20 κάμερες από 18 μεγάλους κατασκευαστές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τόσο η GoPro όσο και η Samsung.

Τώρα είναι η ώρα να πας στην Τήνο

Μετάβαση στην πηγή...


Περιστεριώνες και περίτεχνα δουλεμένα μάρμαρα. Χωριά χτισμένα πάνω σε… διαστημικούς ογκόλιθους και οικισμοί με τρεχούμενα νερά και πράσινο που θα έπαιρνες όρκο ότι δεν βρίσκονται στις Κυκλάδες. Παραλίες για κάθε γούστο και πεζοπορικά μονοπάτια για κάθε ζευγάρι πόδια. Μεγάλη η χάρη της, αλλά η Τήνος… δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη. Έχει ένα σωρό άλλες χάρες, τις οποίες θα γνωρίσετε καλύτερα τώρα, χωρίς τα πλήθη, τις τιμές και τις θερμοκρασίες του Αυγούστου. Και παρακάτω σας έχουμε συγκεντρώσει τα highlights αυτού του παρεξηγημένου νησιού.

 

Ο Πύργος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

 

Ίσως το ομορφότερο χωριό της Τήνου, ο Πύργος αποτελεί στην ουσία υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του με βάση την μαρμαροτεχνική. Τα περίθυρα, τα ανάγλυφα των εισόδων, τα μοτίβα στις βρύσες, τα δείγματα τέχνης στο Μουσείο του χωριού είναι από μόνα τους λόγοι να το επισκεφθείτε.

Περισσότερα εδώ…

Σταμάτα, σκέψου, νιώσε, αγάπα και συνδέσου με την Brigitte Πολέμη

Περισσότερα στην πηγή....


Η διεθνής εικαστικός  Brigitte Πολέμη  , πρωτοπόρα στη χρήση της μικτής τεχνικής ψηφιακής εκτύπωσης σε πολλαπλές στρώσεις plexi-glass, παρουσιάζει τηνπρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα που εγκαινιάζεται στις  16 Μαΐου  στο  Μουσείο Μπουζιάνη  , με τίτλο  «#iFollow»  . Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνομιλία με την  Documenta 14  και στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μουσείου Μπουζιάνη στη σύγχρονη Τέχνη.

 

Πολλά περισσότερα στην πηγή…

Πρωινό με βρώμη: Λαχταριστοί συνδυασμοί με λιγότερες από 400 θερμίδες

Όλο το άρθρο στην πηγή...


Η προσθήκη της βρώμης στο πρωινό σου γεύμα, όπως έχουμε ήδη πει βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ερευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει αισθητά την περιφέρεια της μέσης ενώ διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, πράγμα που μειώνει τις λιγούρες ΑΡΑ και τις τζάμπα θερμίδες από το τσιμπολόγημα.


Η βρώμη δεν έχει έντονη γεύση για αυτό και αποτελεί την ιδανική βάση για να φτιάξεις το πρωινό σου με γλυκές ή αλμυρές γεύσεις. Παρακάτω θα βρεις λαχταριστούς συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις και να απολαύσεις το πρωινό σου χωρίς να πάρεις περιττές θερμίδες, αλλά φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για να ξεκινήσεις δυνατά την μέρα σου και να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου.

Περισσότερα εδώ…

Ναι, μπορείτε να τρώτε τυριά άφοβα

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.


Η κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού ή γάλατος δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους των καταναλωτών ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κρύβουν καρδιαγγειακούς κινδύνους.

 

Η μελέτη (μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών) υποστηρίζει ότι ακόμη και τα πλήρη -όχι light- προϊόντα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά και για τα αγγεία του αίματος. Τα γαλακτοκομικά έχουν ουδέτερη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δηλαδή ούτε την ωφελούν, ούτε τη βλάπτουν, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

 

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζινγκ Γκούο του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology", σύμφωνα με τη βρετανική "Γκάρντιαν", μελέτησαν στοιχεία από 29 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 939.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο και έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 35 χρόνια.

 

Η μελέτη συμπέρανε ότι δεν βρέθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με κανονικά ή χαμηλά λιπαρά και στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων ή στη θνησιμότητά τους. "Αν και υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι κακά για την υγεία, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό είναι λάθος" δήλωσε ο καθηγητής Ίαν Γκίβενς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Από την άλλη όμως, η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά μπορεί όντως να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Πλήρη vs light

 

"Η κατανάλωση ημίπαχου ή άπαχου γάλακτος δεν είναι μόνο ανθυγιεινή, πίνετε επίσης κάτι αφύσικο" επισημαίνει ο David Ludwig, ερευνητής και παιδίατρος στο Χάρβαρντ. "Τα προϊόντα αυτά έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία προκειμένου να έχουν λίγα λιπαρά και καλύτερη γεύση.

 

Με αυτή την επεξεργασία και τα συστατικά που τους προστίθενται, όπως σάκχαρα, δεν είναι παράξενο που πολλοί άνθρωποι που προτιμούν σταθερά τα light γαλακτοκομικά είναι τελικά παχύσαρκοι", εξηγεί ο καθηγητής. Σύμφωνα, δε με τον Ludwig, το λίπος των γαλακτοκομικών ανήκει στα "καλά" λιπαρά. Ενώ τα τρανς και τα πολυακόρεστα λιπαρά δεν είναι καλά για τον οργανισμό, τα λιπαρά του γάλακτος μας κάνουν καλό. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα λιπαρά του γάλακτος συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, στη ρύθμιση του διαβήτη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών άλλων τροφών από τον οργανισμό.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Έξι τροφές αντί για κρέας που γίνονται πεντανόστιμες με το ψήσιμο

Σύνδεση με την πήγη...



Ντοματίνια  Το ψήσιμο συμπυκνώνει τη γεύση που έχουν ήδη τα ντοματίνια. Πέραν αυτού, όμως,  αυξάνει και το λυκοπένιό τους  , που είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, και το καθιστά ταχύτερα απορροφήσιμο. Ψήστε τα με λάδι και ρίγανη και δείτε πώς μαλακώνουν απελευθερώνοντας τους χυμούς τους.  Πράσα  Αποτελούν καλό αντικαταστάτη του κρεμμυδιού σε  stir-fry πιάτα, σούπες και ζωμούς  , αλλά είναι ελαφρώς πιο γλυκά κι έχουν μια πικάντικη γεύση που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο σχήμα τους είναι ιδανικά για ψήσιμο. Πλύνετέ τα καλά, κόψτε τα στη μέση, κρατήστε το πάνω μέρος για ζωμούς και κόψτε κατά μήκος το κάτω μέρος τους. Αλείψτε το με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με μυρωδικά πριν το ψήσετε. Αποτελούν ένα απρόσμενα γευστικό συνοδευτικό στο πιάτο σας, έχει  αρωματική γεύση  και μην ξεχνάτε ότι σας παρέχει  βιταμίνη C  , βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Συνεχίστε εδώ….στην πηγή…

Mετά το dieselgate: Ποιοι diesel ρυπαίνουν πραγματικά;

Σύνδεση στην πηγή...



Πέρυσι, αμέσως μετά την έκθεση της Φρανκφούρτης, ο Όμιλος Volkswagen βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, του επονομαζόμενου Dieselgate.Σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ και έφεραν πετρελαιοκινητήρες τεχνολογίας προγενέστερης της Euro 6, βρέθηκε λογισμικό που αναγνώριζε ότι το όχημα δέχεται έλεγχο ρύπων και έριχνε αυτόματα τις εκπομπές.Τι γίνεται όμως σήμερα; Πόσο επικίνδυνοι είναι οι νέοι πετρελαιοκινητήρες για τη δημόσια υγεία;

"Γενικό" Diesegade

Τα αποτελέσματα έρευνας του Transport & Environment (T&E), οργανισμού-ομπρέλα των ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκαλούν έκπληξη. Δείχνουν ότι οι Euro 6 diesel της Volkswagen είναι οι πιο καθαροί στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή!Η T&E ανέλυσε τα δεδομένα από τις δοκιμές εκπομπών ρύπων περίπου 230 αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρα. Οι τιμές εκπομπών ρύπων προέρχονται από τις κυβερνήσεις Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και μεγάλη δημόσια βάση δεδομένων.

Οι δοκιμές έγιναν στο δρόμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης και όχι σε κάποιον εργαστηριακό πάγκο.Τι έδειξαν τα τεστ; Ότι όλοι οι diesel ξεπερνούν τα επιτρεπτά επίπεδα οξειδίου του αζώτου (NOx), οι υψηλές εκπομπές του οποίου ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα (πάθηση των πνευμόνων).

Συνέχεια εδώ….

Ο Thom Yorke θα συνθέσει τη μουσική του «Suspiria»

Σύνδεση στην πηγή...



Μετά τον  κιθαρίστα των Radiohead  , ήρθε και η σειρά του frontman του συγκροτήματος  Thom Yorke  να βαδίσει σε νέα μουσικά μονοπάτια, συνθέτοντας τημουσική για το  επερχόμενο ριμέικ  της κλασσικής ταινίας τρόμου  «Suspiria»  του  Dario Argento  . Σκηνοθέτης του ριμέικ είναι ο Luca Guadagnino, ενώ πρωταγωνιστούν η Tilda Swinton, η Dakota Johnson και η Chloë Grace Moretz.

 

Όλο το άρθρο στην πηγή….

Ρομποτικό πουλί διώχνει τα πραγματικά πουλιά μακριά από τα αεροπλάνα!

Μετάβαση στην πηγή.



Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Έντμοντον του Καναδά θα γίνει το πρώτο στον κόσμο που, από το τέλος Μαΐου, θα χρησιμοποιήσει ένα ρομποτικό πουλί για να διώχνει καθημερινά τα πραγματικά πουλιά από τον ουρανό του αεροδρομίου, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τα αεροπλάνα.

 

Το Robird -συνδυασμός των λέξεων ρομπότ (robot) και πουλί (bird)- είναι δημιούργημα της Clear Flight Solutions, εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Τβέντε στην Ολλανδία. Το ρομποτικό drone μοιάζει με γεράκι και επίσης μιμείται την πτήση ενός πραγματικού γερακιού.

 

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η μίμηση, τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην πτητική συμπεριφορά, είναι τόσο καλή που τα πραγματικά πουλιά πιστεύουν ότι ο φυσικός εχθρός τους βρίσκεται κοντά τους και έτσι φεύγουν μακριά.

 

Το καναδικό αεροδρόμιο διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε το ίδιο το Robird να μην αποτελέσει πρόβλημα για τα αεροπλάνα.