Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

H Φλώρινα πίσω από την ομίχλη

Σύνδεση στην πηγή...


Μέσα σε βαλκανική ατμόσφαιρα, μπάντες με χάλκινα, έντονες γεύσεις και καλές τέχνες ζωηρεύουν την καταχνιά με χαμόγελα, χρώματα και μουσικές.

Ή όραση έχει προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες ή η ομίχλη έχει μπει και στο καφενείο Διεθνές. Το σινιάκι, το τοπικό σύννεφο που κατακάθεται μέσα στη γούβα της Φλώρινας τον χειμώνα, ήρθε και πάλι για να μείνει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τη φανταστώ χωρίς αυτό. Με ήλιο είναι μια άλλη πόλη. Η ομίχλη καθορίζει τη Φλώρινα. Τη μνημειώδη ατμόσφαιρά της, που διαχρονικά εμπνέει και γεννά καλλιτέχνες. Μέσα στο μυστηριώδες πέπλο της γίνονται όλα. Οι πρωινοί περίπατοι των γηραιότερων στον ποταμό Σακουλέβα – ασαφείς φιγούρες με τραγιάσκες που στρίβουν στα στενά σαν συνωμότες. Τα ψώνια στην ιστορική Αγορά. Το μπάσκετ και τα άλματα με σκέιτ των πιτσιρικάδων στο Νέο Δημοτικό Πάρκο – τους βλέπεις και δεν τους βλέπεις. Σε βλέπουν και δεν σε βλέπουν. «Δεν είναι τίποτα, τη συνηθίζεις», μου λέει ένας παππούς που παίζει μπουρλότ με τους φίλους του στο καφενείο, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου Διεθνές. Τα τζάμια στη Φλώρινα ιδρώνουν πλάι σε σόμπες και τζάκια που μένουν αναμμένα κάμποσους μήνες. «Και το κρύο το μαθαίνεις», συμπληρώνει, καθώς με βλέπει κολλημένη στην ξυλόσομπα. -24 βαθμοί έξω. Καλά είναι εδώ, ανάμεσα στα αποκόμματα και τις φωτογραφίες που θυμίζουν πως αυτό ήταν το στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ανάμεσα στα κάδρα και τον ωραίο καθρέφτη που είναι στην ίδια θέση 80 χρόνια τώρα και βάλε. «Μου 'χουν ζητήσει αμέτρητες φορές να τον πουλήσω, αλλά δεν το σκέφτηκα καν. Κάποτε μου έδιναν ένα διαμέρισμα στη Σκιάθο για να τους δώσω τον καθρέφτη!» μου λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Βελλιάνης. Ο γιος του ο Δαμιανός έχει αναλάβει τώρα να κρατάει ζωντανό το πέρασμα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου. Μέσα σε βαλκανική ατμόσφαιρα, μπάντες με χάλκινα, έντονες γεύσεις και καλές τέχνες ζωηρεύουν την καταχνιά με χαμόγελα, χρώματα και μουσικές.

Ή όραση έχει προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες ή η ομίχλη έχει μπει και στο καφενείο Διεθνές. Το σινιάκι, το τοπικό σύννεφο που κατακάθεται μέσα στη γούβα της Φλώρινας τον χειμώνα, ήρθε και πάλι για να μείνει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τη φανταστώ χωρίς αυτό. Με ήλιο είναι μια άλλη πόλη. Η ομίχλη καθορίζει τη Φλώρινα. Τη μνημειώδη ατμόσφαιρά της, που διαχρονικά εμπνέει και γεννά καλλιτέχνες. Μέσα στο μυστηριώδες πέπλο της γίνονται όλα. Οι πρωινοί περίπατοι των γηραιότερων στον ποταμό Σακουλέβα – ασαφείς φιγούρες με τραγιάσκες που στρίβουν στα στενά σαν συνωμότες. Τα ψώνια στην ιστορική Αγορά. Το μπάσκετ και τα άλματα με σκέιτ των πιτσιρικάδων στο Νέο Δημοτικό Πάρκο – τους βλέπεις και δεν τους βλέπεις. Σε βλέπουν και δεν σε βλέπουν. «Δεν είναι τίποτα, τη συνηθίζεις», μου λέει ένας παππούς που παίζει μπουρλότ με τους φίλους του στο καφενείο, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου Διεθνές. Τα τζάμια στη Φλώρινα ιδρώνουν πλάι σε σόμπες και τζάκια που μένουν αναμμένα κάμποσους μήνες. «Και το κρύο το μαθαίνεις», συμπληρώνει, καθώς με βλέπει κολλημένη στην ξυλόσομπα. -24 βαθμοί έξω. Καλά είναι εδώ, ανάμεσα στα αποκόμματα και τις φωτογραφίες που θυμίζουν πως αυτό ήταν το στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ανάμεσα στα κάδρα και τον ωραίο καθρέφτη που είναι στην ίδια θέση 80 χρόνια τώρα και βάλε. «Μου 'χουν ζητήσει αμέτρητες φορές να τον πουλήσω, αλλά δεν το σκέφτηκα καν. Κάποτε μου έδιναν ένα διαμέρισμα στη Σκιάθο για να τους δώσω τον καθρέφτη!» μου λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Βελλιάνης. Ο γιος του ο Δαμιανός έχει αναλάβει τώρα να κρατάει ζωντανό το πέρασμα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου.

 

Συνέχεια εδώ….

Κουκλίστικα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα

Σύνδεση στην πηγή....



Παραδοσιακοί οικισμοί, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, θρακιώτικη φύση και δρομάκια γεμάτα όμορφα σπιτάκια, ζεστά ταβερνάκια και φιλόξενους ανθρώπους. Η βόρεια Ελλάδα είναι ωραία, και παρακάτω ανακαλύπτουμε τέσσερις από τις γοητευτικότερες ορεινές «στάσεις» της.

 

Συνέχεια εδώ…..

Η Πάφος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

Σύνδεση στην πηγή...



Η  πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης  είναι η πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την  πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.  Το 1985 υπήρξε η Αθήνα σε αυτή τη θέση, το 1997 η  Θεσσαλονίκη  , το 2006 η Πάτρα, ενώ για το 2016 ήταν το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας και το Βρότσλαβ της Πολωνίας.

 Το 2017, ο πολιτιστικός αυτός τίτλος περνάει στην  Πάφο  της  Κύπρου  και την πόλη  Ώρχους  της Δανίας, οι οποίες διακρίνονται για τους αιώνες πολιτισμού τους, ενώ έχουν καταρτίσει προγράμματα που αναδεικνύουν τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, μέσα από διάφορες μορφές Τέχνης.

 

Συνέχεια εδώ….

Η Αυστρία κατεβαίνει Ισπανία και Ελλάδα για το 2017

Σύνδεση στην πηγή...




Η  Ελλάδα και η Ισπανία  θα πρωταγωνιστήσουν στα ταξίδια των Αυστριακών το 2017, αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Αυστριακών Τουριστικών Γραφείων ÖRV  , κ. Josef Peterleitner, αυτές οι δύο χώρες αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους βόρειους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις.

 Η Βουλγαρία, η  Κύπρος  , η Πορτογαλία και το Μαρόκο βρίσκονται επίσης ανάμεσα στους σημαντικότερους προορισμούς ενώ φαίνεται πως  ξεκινούν συγκρατημένα και οι κρατήσεις για Τουρκία.  Η Κροατία και η Ιταλία παραμένουν δημοφιλείς προορισμοί για  ταξίδια με το αυτοκίνητο. 

 

Συνέχεια εδώ …

Η Ελλάδα στις τάσεις (και) του επόμενου καλοκαιριού

Σύνδεση στην πηγή...


Λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η παραδοσιακά πρώτη κάθε χρόνο μεγάλη τουριστική έκθεση CMT της Στουτγάρδης, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και οι πρώτες τάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.

 

Συνέχεια … εδώ…

Ποιός διαφεντεύει τη διατροφή μας;

Σύνδεση στην πηγή...


«Είναι καιρός να μη μας ενδιαφέρει απλά και μόνο το τι έχουμε στο πιάτο μας», επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει τον ετήσιο Άτλαντα Επιχειρηματικών Ομίλων για το 2017, τον οποίο εξέδωσαν από κοινού τα πολιτικά ιδρύματα Χάινριχ Μπελ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, με τη συνδρομή των οργανώσεων Germanwatch, Oxfam και BUND, αλλά και της εφημερίδας Le Monde Diplomatique.

Όπως τονίζεται στον οδηγό που δημοσιοποιήθηκε χθες, η εξέλιξη της βιομηχανίας αγροτικής παραγωγής και τροφίμων μας αφορά όλους. Οι αγρότες και οι εργάτες στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες πλήττονται περισσότερο από την ισχύ των ομίλων που ελέγχουν την αγορά. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, από το 2015 έχουν γίνει 12 γιγάντιες συγχωνεύσεις εταιρειών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο μια μικρή ομάδα ομίλων κατά μήκος της αλυσίδας προμηθευτών. Μόλις επτά επιχειρήσεις ορίζουν πλέον την παγκόσμια παραγωγή φυτοφαρμάκων και σπόρων. Στο τέλος του 2017 το φαινόμενο αυτό θα έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Όπως επισημαίνει στην DW η Μπάρμπαρα Ουνμούσιχ, διευθυντικό στέλεχος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, «βιώνουμε μια εξέλιξη στον τομέα των φυτοφαρμάκων και των σπόρων που θα μας οδηγήσει προσεχώς από τα ολιγοπώλια σε τρία μεγάλα μονοπώλια. Η συγχώνευση της Bayer με τη Monsanto επίκειται, δύο αμερικανικοί γίγαντες, η Dow Chemical και η Dupont, θέλουν επίσης να συγχωνευθούν και στο παιχνίδι βρίσκονται και οι Κινέζοι, που εξαγόρασαν τελευταία τον ελβετικό όμιλο αγροτικών και χημικών προϊόντων Syngenta».

 

Συνέχεια στην πηγή…

Θετικά μηνύματα από Γερμανία

Σύνδεση στην πηγή ....



Σημαντική ενίσχυση του ενδιαφέροντος των Γερμανών τουριστών για διακοπές στην Eλλάδα τη φετινή σεζόν δείχνουν τα στοιχεία της TUI Γερμανίας, με τον γνωστό tour operator να κάνει λόγο για αύξηση 41% στις κρατήσεις όσον αφορά τη θερινή περίοδο.

Η Ελλάδα είναι ο προορισμός με τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων από τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο tour operator. Σημειωτέον πως τη νέα σεζόν ο TUI προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές διακοπών στην Ελλάδα. Μάλιστα, η προσφορά στα δημοφιλή νησιά της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω έχει διευρυνθεί κατά 40%. Επιπλέον, νέες πτήσεις άνοιξαν για την Κω από το Ανόβερο, τη Νυρεμβέργη, τη Στουτγάρδη και τη Βασιλεία και από το Βερολίνο προς Κρήτη και Ρόδο.

 

Συνέχεια εδώ…

Αλλάζει ο καιρός: Από τα χιόνια στις βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Σύνδεση στην πηγή...


Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν στη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Πελοπόννησο, περιμένουμε σήμερα Παρασκευή. Πιθανότητα λίγων μεμονωμένων καταιγίδων υπάρχει για τα βορειοδυτικά, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά της Ηπείρου. Σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου θα εκδηλωθεί πηγνυόμενη βροχή. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικά πυκνές ομίχλες.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Συνέχεια … εδώ …

Πώς μπορείς να διώξεις τους κόμπους από τα μάλλινα

Σύνδεση στην πηγή...


Λατρεύεις το παλτό που αγόρασες πριν τρία χρόνια σε ένα ταξίδι που έκανες στη Ρώμη. Ήσουν με το μαγιό ξαπλωμένη στην παραλία να σε χτυπά το κύμα στα πόδια κι εσύ σκεφτόσουν πότε θα χειμωνιάσει να κατεβάσεις το παλτό. Καλά, υπερβολή αλλά για να καταλάβεις το μέγεθος της αγάπης. Έλα όμως που η διαρκής χρήση έχει αφήσει τα σημάδια της κι εσύ θα αναγκαστείς να αφήσεις το λατρεμένο στην άκρη. Οι κόμποι που έχουν σχηματιστεί μπορούν να απομακρυνθούν.

Όλο το άρθρο, στην πηγή…

15 φυσικά φαινόμενα που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν

Σύνδεση με την πηγή...



Οι Πύλες της Κολάσεως στο Τουρκμενιστάν: Ονομάζεται Νταρβάζα ή αλλιώς πύλη της κολάσεως . Πρόκειται για έναν γιγάντιο κρατήρα στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν το 1971. Η φωτιά ξέσπασε λόγο λάθους των ερευνητών, μια πυρκαγιά σε ένα ορυχείο φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει υποχωρήσει.

Περισσότερα….

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Σύνδεση στην πηγή...


H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αφορμή την πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, διευκρινίζει τα εξής:

Σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές διευκρινίζεται ότι το ισχύον καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3) Την Κυριακή των Βαΐων

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

5) Δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

 

Συνέχεια στην πηγή….