Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τι να προσέξετε στις αγορές σας για το πασχαλινό τραπέζι

Σύνδεση στην πηγή...


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του συμβουλές για το τι να προσέξουμε κατά τις αγορές μας εν όψει Πάσχα.

Ο ΕΦΕΤ εντατικοποιεί τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα προκειμένου να προστατευθεί η υγεία αλλά και τα συμφέροντα των καταναλωτών από πρακτικές υπονόμευσης κυρίως για την αγορά κρέατος. Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει:

Να μην αγοράζετε σφάγια αμνοεριφίων (αρνιά και κατσίκια) που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριος παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος 'τυρκουάζ' ('λαμπρό κυανούν', χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, 'ELLAS' ή 'EL'. Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος 'τυρκουάζ' ('λαμπρό κυανούν', χρωστική Ε 133) ή ερυθρό (χρωστική Ε 129, ερυθρό Aliura) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης, Για τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα 'καστανό', (χρωστική Ε155) δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας, Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δεν φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου. Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλα του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Πρόσκληση συμμετοχής στην 9η Εικαστική Έκθεση Ελευσίνας με θέμα το «Ταξίδι»

Σύνδεση στην πηγή...


«...Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, τον δρόμο τον φτιάχνεις βαδίζοντας...» - Αντόνιο Ματσάδο

 Η  Ετήσια Εικαστική Έκθεση Ελευσίνας  , για 9η χρονιά φέτος, καλεί τους δημιουργούς, που ζουν, κατάγονται ή εμπνέονται από την Ελευσίνα, να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους μέσω της εικαστικής γλώσσας, με ατομικά ή ομαδικά έργα τέχνης κάθε μορφής. Η  προθεσμία υποβολής φακέλου συμμετοχής  στην έκθεση είναι έως την  Πέμπτη 11 Μαΐου  . Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε  στην ιστοσελίδα της έκθεσης  .


 Στόχος του Δήμου Ελευσίνας είναι «...τ' ωραίο ταξίδι...», όσο κι αν η πραγματικότητα δεν προσεγγίζει σε τόπους της μυθικής και ποιητικής ουτοπίας, η ίδια η τέχνη να γίνεται ο δρόμος, η περιπέτεια, το καταφύγιο και ο προορισμός. Η ανάγκη του ταξιδιού, τόσο ως μετακίνηση, όσο και ως νοητική μετατόπιση στον χώρο και στον χρόνο, φαίνεται να είναι περασμένη στο γενετικό υλικό μας, καθώς  ο μύθος του Οδυσσέα  .

 
Σε μία εποχή εγχώριας δυσχέρειας και διεθνούς αναταραχής, τόσο μακρινή από εκείνη του Ομήρου, η επιθυμία της φυγής από την αμείλικτη καθημερινότητα, η ελπίδα για κάτι καλύτερο, αλλά και ο νόστος για την αλλοτινή «πατρίδα» της  μνήμης , παραμένουν πανανθρώπινα και επίκαιρα. Η περιπλάνηση είτε για λόγους  επιβίωσης, είτε για  αναψυχή και πνευματική αναζήτηση, προσφέρει βιώματα και ερεθίσματα, ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά μας για το άγνωστο και την προσδοκία για ελκυστικούς  νέους κόσμους.

 
Και δεν χρειάζεται πάντα να πάμε μακριά: κάποιες φορές γίνεται όχημα η σκέψη, φέρνοντας μες στο κλειστό δωμάτιο αλληγορίες, φαντασιώσεις, χώρες απάτητες. Κατεξοχήν «ταξιδιωτικό» μέσο και η τέχνη, αρκεί για να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην πνευματική οκνηρία, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας προς την βαθύτερη κατανόηση της ουσίας του κόσμου.

Συνέχεια στην πηγή…

Mάχη κατά του προστατευτισμού υπόσχονται ΔΝΤ, ΠΟΕ και ΟΟΣΑ

Σύνδεση στην πηγή...


Μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του ανεμπόδιστου παγκόσμιου εμπορίου έστειλαν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τις συναντήσεις που είχαν στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 

Όπως αναφέρει το skai.gr, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι ηγέτες των τριών πολυεθνικών οργανισμών ουσιαστικά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σινιάλα περί οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που έχει δώσει η κυβέρνηση Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κανένα σχετικό ερώτημα από δημοσιογράφους. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμενόταν να τεθεί στη συνάντηση της Christine Lagarde με την κ. Merkel

 

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Donald Trump θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

 

Το μήνυμα των θεσμών έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump.

Συνέχεια στην πηγή…

Σύνοδος του Νότου: Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Μαδρίτης

Σύνδεση στην πηγή...


Στη δημοσιότητα δόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού η Διακήρυξη της Μαδρίτης, σε συνέχεια της Συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Μαδρίτη.

 

Στη Σύνοδο έλαβε μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

 

Διακήρυξη της Μαδρίτης

Σύνοδος Kορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

1. Εμείς, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συναντηθήκαμε στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Απριλίου 2017.

 

Σε συνέχεια της 1ης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, και της 2ης Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου 2017, συναντηθήκαμε εκ νέου, αυτή τη φορά στη Μαδρίτη, με σκοπό να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί, θα θέλαμε να αναλογιστούμε το κοινό μας έργο και να συμβάλουμε (συνεισφέρουμε) στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το κοινό μας μέλλον. Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή σε μια νέα συνάντηση στην Κύπρο.

 

Συνέχεια στην πηγή…