Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Θεραπευτικές αρχαίες τραγωδίες στην υπηρεσία του αμερικανικού και βρετανικού στρατού

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.

 

Ο 'Αίαντας' και ο 'Φιλοκτήτης' του Σοφοκλή, καθώς και ο 'Προμηθέας Δεσμώτης' του Αισχύλου είναι μερικές από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες που επιλέγουν τα στελέχη του 'Θεάτρου του Πολέμου' (Τheatre of War) για να παρουσιάσουν σε βετεράνους Αμερικανούς στρατιώτες, θεωρώντας ότι τα μηνύματα που περνούν θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους στα μέτωπα του πολέμου και να μιλήσουν ανοιχτά για όσα τους βασανίζουν.

Πρόσφατα μάλιστα, το εγχείρημα μεταφέρθηκε και στη Βρετανία, όπου η οργάνωση για τη στήριξη βετεράνων 'Glen Art' παρουσίασε σε 120 αλεξιπτωτιστές τον 'Αίαντα', τον ήρωα που, γενναίος ως την τελευταία στιγμή, παλεύει με τη μοίρα του με μόνο χρέος στον εαυτό του να ορίζει τη ζωή και τον θάνατο μόνος του.

To 'Θέατρο του Πολέμου', ιδρυτής του οποίου είναι ο Μπράιαν Ντέρις, ξεκίνησε το 2007, όταν εκείνος, διαβάζοντας ένα άρθρο για την πλημμελή ιατρική φροντίδα που προσφερόταν σε βετεράνους των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, απευθύνθηκε στον αμερικανικό στρατό με μια τολμηρή πρόταση: να σκηνοθετήσει παραστάσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών με το σκεπτικό ότι οι εμπειρίες των ηρώων θα βοηθούσαν στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους να ξεφύγουν από το παρελθόν, να ανακουφιστούν από τον πόνο και να απαλύνουν τις παρενέργειες του μετατραυματικού άγχους από το οποίο πάσχουν πολλοί βετεράνοι.

Η μεγάλη απήχηση που είχε η πρώτη παράσταση σε 400 πεζοναύτες στο Σαν Ντιέγκο τον Μάιο του 2008 ενίσχυσε την πίστη του στη λυτρωτική δύναμη του αρχαίου δράματος, και έναν χρόνο αργότερα, το 2006, το 'Θέατρο του Πολέμου' παρουσίασε τον 'Φιλοκτήτη' σε 250 αξιωματικούς στο Πεντάγωνο, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Πολ Τζιαμάτι, και ακολούθησε ένα συμβόλαιο για παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας σε 100 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Ολα αυτά τα χρόνια, η ομάδα του 'Theatre of War' κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους στρατιώτες και τους δικούς τους ανθρώπους, ώστε να αρχίσουν να μιλούν για τις πολεμικές εμπειρίες τους υπό την παρουσία συναδέλφων, φίλων και συγγενών. Ακούγοντας τον 'Φιλοκτήτη' ή τον 'Αίαντα' ξεκινάει σχεδόν πάντα ένας διάλογος σχετικά με τα ορατά και τα αόρατα τραύματα, μεταξύ των οποίων και ειλικρινείς συζητήσεις για την αυτοκτονία.

Με την ίδια επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις και σήμερα, ενώ στη Βρετανία η ιδρύτρια της 'Glen Art', Φιόνα Μακντόναλντ, ισχυρίζεται ότι οι τραγωδίες θα βοηθήσουν τους στρατιώτες να ανοιχτούν: 'Οταν άνθρωποι που έχουν πολεμήσει σήμερα αναγνωρίζουν τα λόγια που έχουν γραφτεί χιλιάδες χρόνια πριν και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι μόνοι που έχουν τέτοιες εμπειρίες, τότε έχουμε ήδη πετύχει πολλά' τονίζει.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες και τα συμπτώματα

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υποθέσεων Βετεράνων εκτιμά ότι το 20% των βετεράνων που επιστρέφουν στη χώρα εμφανίζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί να παραλύσει ψυχολογικά το άτομο, ενώ μπορεί να αφαιρέσει από τον ασθενή τη δυνατότητα να εμπιστεύεται τον οποιονδήποτε, καθώς και να του δημιουργήσει μια μόνιμη αίσθηση ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως οι ακτές της Ελλάδας, με 486 «γαλάζιες σημαίες»

Μετάβαση στην πηγή.

 

Δευτέρα, 15 Μαΐου, 2017

Τελευταία ενημέρωση: 23:14

 

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Μάλιστα, φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, στη βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι φέτος η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η συμφωνία ανοίγει δρόμους

Σύνδεση στην πηγή....


Με 'πυρά' μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε χθες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα στις επιτροπές της Βουλής.

 

Το πολυνομοσχέδιο -που ξεπερνά τις 900 σελίδες- θα μπει αύριο στην Ολομέλεια και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ.

 

Από την κυβερνητική πλευρά υπουργοί που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση (όπως ο Ευκλ. Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου) έριξαν το βάρος στα θετικά αντίμετρα και θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία την επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν καταιγιστικά πυρά για το πακέτο των μέτρων, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στη μείωση του αφορολογήτου και στο θέμα των συντάξεων.

 

Μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως 'τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ' ενώ τα μέτρα 4,9 δισεκατομμύρια.

Και επεσήμανε χαριτολογώντας πως 'ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα', αν και παραδέχτηκε ότι θα προτιμούσε ο ηττημένος να ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης γιατί ο ίδιος είναι Μπαρτσελόνα.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021.

Συνέχεια του άρθρου, εδώ…

«Πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση»

Σύνδεση στην πηγή...



Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με την ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον γερμανόφωνο τύπο.

 

Έτσι το περιοδικό Spiegel στην online εκδοχή του υπό τον τίτλο «Η οικονομία της Ελλάδας ολισθαίνει στην ύφεση» γράφει: «Μόλις πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πακέτο στήριξης. Τώρα ανακοινώνεται ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα» επισημαίνει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση».

 

«Ελπίδα στον ορίζοντα»

 

Για το ίδιο θέμα η ελβετική εφημερίδα Handelszeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση». Η εν λόγω εφημερίδα συνδέει τα νέα στοιχεία με ένα αισιόδοξο σενάριο, αυτό της διαφαινόμενης ανάπτυξης της οικονομίας το επικείμενο καλοκαίρι, λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν. «Η Ελλάδα ελπίζει τώρα σε μια δυνατή τουριστική σεζόν. Ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία θα επιστρέψει κατά το τρέχον εαρινό τρίμηνο σε τροχιά ανάπτυξης. Πολλοί τουρίστες αποφεύγουν τους μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς, όπως ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος, φοβούμενοι επιθέσεις και την πολιτικά αβέβαιη κατάσταση, γεγονός από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχει «Ελπίδα στον ορίζοντα» για την Ελλάδα.

 

Η δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει πολλούς τουρίστες στην Ελλάδα τις ερχόμενες μέρες λόγω των απεργιών σχολιάζεται από την εφημερίδα Neue Ruhr Zeitung ως εξής: «Όποιος κάνει διακοπές στο Αιγαίο ταξιδεύει με τα πλοία από νησί σε νησί. Η απεργία των εργαζομένων στα πλοία μπορεί τώρα να ακυρώσει τα σχέδια πολλών για διακοπές. (…) Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, ουσιαστικά αποκόπτονται για 48 ώρες από τον έξω κόσμο».

 

Συνέχεια του άρθρου, εδώ…

Το μυστικό συστατικό για τέλειες τηγανητές πατάτες

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.

 

Αναρωτιέσαι πώς γίνεται στα εστιατόρια οι πατάτες να είναι τόσο χρυσαφένιες και τραγανές; Σου αποκαλύπτουμε το μυστικό για τέλειες τηγανητές πατάτες σαν αυτές των εστιατορίων.

 Κατ΄αρχήν μεγάλη σημασία έχει το πάχος της πατάτας! Αν είναι πολύ λεπτές θα καούν και θα γίνουν τσιπς. Φρόντισε λοιπόν να έχουν το κατάλληλο πάχος. Στραγγισέ τες καλά ώστε να απομακρυνθεί το νετό και στη συνέχεια πασπάλισέ τες με ένα μυστικό συστατικό που δεν είναι άλλο από... άνθος αραβοσίτου. Το άνθος αραβοσίτου απορροφά την υγρασία κι έτσι βοηθά την πατάτα στο τηγάνι να γίνει τραγανή στο εξωτερικό και τρυφερλη μέσα. Και φυσικά μη ξεχνάς τον χρυσό κανόνα: Το τηγάνισμα θέλει πολύ καυτό λάδι!

 

 

 

© MichaelidesPost.Com®

 

Ένα μικρό "τρικ" για να φαίνεστε νεότεροι!

Σύνδεση στην πηγή...

 

Η διαδεδομένη αντίληψη ότι το χαμόγελο κάνει έναν άνθρωπο να φαίνεται νεότερος - εξ ου και σχεδόν όλοι χαμογελάνε στις φωτογραφίες- δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, όπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί ψυχολόγοι.

 

Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζβι Γκανέλ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Οπτικής Αντίληψης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychonomic Bulletin and Review", πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία μελέτησαν πώς οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την εκτιμώμενη ηλικία κάποιου.

 

Σαράντα εθελοντές κλήθηκαν να δουν σε υπολογιστή διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με την ηλικία που πίστευαν ότι είχε καθένας από τους εικονιζόμενους. Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες είχαν τρεις βασικές εκφράσεις: χαμογελαστή, έκπληξης, και ουδέτερη.

 

Συνέχεια εδώ…..

 

 

© MichaelidesPost.Com®

 

Δεκάξι σημάδια θανάτου στην ελληνική άσφαλτο

Σύνδεση στην πηγή...

 

Άλλοτε σκουριασμένα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης, άλλοτε στολισμένα με πλαστικά λουλούδια, με το φως του καντηλιού να τραιμοπαίζει μετά τη δύση του ηλίου, τα εικονοστάσια απαντώνται συχνά στους ελληνικούς δρόμους. Παραμένουν ωστόσο ένα θέαμα που δύσκολα συνηθίζεται, καθώς κάθε ένα από αυτά κρύβει μια τραγική ιστορία αιφνίδιου, τραγικού, άδικου θανάτου.

 

Στις 18 Οκτωβρίου 2009, λίγο έξω από το χωριό Εφύρα στη δυτική Πελοπόννησο, ο 19χρονος Νίκος Σταϊκόπουλος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Η σύγκρουση ήταν μοιραία. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του λίγες μέρες αφού είχε ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Οι τραγικοί γονείς έθαψαν το παιδί τους στο νεκροταφείο του χωριού και τοποθέτησαν ένα εικονοστάσι στο σημείο του δυστυχήματος.

 

Συνέχεια στην πηγή…..

 

 

© MichaelidesPost.Com®

 

Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση της 12ης Μαΐου

Σύνδεση στην πηγή.....

 

Η κυβερνοεπίθεση που εξαπολύθηκε κατά υποδομών 150 χωρών είναι η επιβεβαίωση των νέων απειλών που δοκιμάζουν ήδη τις αντοχές κρατών, οργανισμών και επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Στα θέματα αυτά είχε αναφερθεί εκτενώς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 24 Απριλίου 2017, ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Χρήστος Ξενάκης, ο οποίος τόνιζε μεταξύ άλλων: "Στη σύγχρονη κοινωνία, ζωτικής σημασίας λειτουργίες και υποδομές, όπως η παραγωγή και διανομή ενέργειας, η διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα ύδρευσης, τα μέσα μεταφοράς, οι οικονομικές συναλλαγές, τα συστήματα υγείας, κ.ά., εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ορθή λειτουργία υπολογιστικών συστημάτων".

 

Συνέχεια εδώ…..

 

© MichaelidesPost.Com®