Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Τι σχέση μπορεί να έχει η μουσική με την κοινωνική τάξη;

Μετάβαση στην πηγή.



Σας αρέσει η όπερα ή μήπως προτιμάτε το χιπ χοπ; Μια έρευνα του  University of British Columbia  δείχνει ότι τα μουσικά ακούσματα αποκαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό σας από όσο νομίζατε. Ο καθηγητής του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου και συντάκτης της έρευνας Gerry Veenstra ξεκαθαρίζει ότι το εύρος των μουσικών προτιμήσεων δεν συνδέεται με την κοινωνική τάξη, αλλά η τάξη φαίνεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις.

 Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 1.600 ενήλικες εθελοντές μέσω τηλεφώνου, από τις πόλεις του Βανκούβερ και του Τορόντο, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τα γούστα τους σε 21 μουσικά είδη. Ο ίδιος ο Veenstra αναφέρει ότι του αρέσει η easy listening, τα μιούζικαλ και η pop. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες των πιο χαμηλών οικονομικών τάξεων και με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης προτιμούν κάντρι, ντίσκο, easy listening, χέβι μέταλ, ραπ και παλιές επιτυχίες. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες των πιο ψηλών οικονομικών τάξεων και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να προτιμούν κλασσική μουσική, μπλουζ, τζαζ, όπερα, χορωδιακή μουσική, ποπ, ρέγγε και τα μιούζικαλ.

 Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο δεν επηρεάζουν το εύρος των προτιμήσεων. Όμως η  κοινωνική τάξη  και μια σειρά άλλων παραγόντων – όπως η  ηλικία, το φύλλο και εθνικότητα  , μεταξύ άλλων – φαίνεται να διαμορφώνουν τις μουσικές προτιμήσεις κατά έναν ενδιαφέροντα και πολύπλοκο τρόπο. Η μουσική που δεν βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στηδημιουργία κοινωνικών ορίων. Αυτό, δηλαδή, που αρέσει στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, δεν αρέσει στις υψηλότερες τάξεις και αντίστροφα. Η περίπτωση της  κλασικής μουσικής  είναι χαρακτηριστική, αφού τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι χαμηλότερες τάξεις έχουν οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να μην τους αρέσει, σε σχέση με τις υψηλότερες τάξεις. Αντίστοιχα, οι υψηλότερες τάξεις απορρίπτουν μουσικά είδη συνυφασμένα με τις χαμηλότερες τάξεις, όπως η κάντρι και οι παλιές επιτυχίες.

Σχετικά άρθρα:

Beyoncé, Rihanna, Drake οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των Grammys 2017


Κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο Βρετανός κωμικός  James Corben  . Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιβεβαίωσαν, παράλληλα, ότι οι Metallica, ο John Legend και οι αστέρες της κάντρι Carrie Underwood και Keith Urban θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους στην τελετή.
 Στα φετινά Grammys, ο Keith Urban έχει προταθεί για δύο βραβεία, ενώ οι Metallica και η Underwood από ένα. Πρωταγωνιστές της βραδιάς όμως αναμένεται να είναι η Beyoncé (με εννέα υποψηφιότητες), η Rihanna και ο Drake με οχτώ υποψηφιότητες ο καθένας. Ο Chance the Rapper έχει προταθεί για επτά βραβεία, ενώ η  Adele  για πέντε.
 beyonce Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο  Frank Ocean  δεν μπορεί να συμμετάσχει στηφετινή διοργάνωση λόγω καθυστέρησης και «γραφειοκρατικού» κωλύματος, ενώ έκπληξη προκαλούν οι σχετικά λίγες υποψηφιότητες του Kanye West, καθώς και το γεγονός ότι το  «Blackstar»  του David Bowie δεν προτάθηκε για δίσκος της χρονιάς. Επίσης, φέτος θα τιμηθούν με το Grammy Special Merit Award, οι Velvet Underground, η Nina Simone και ο Sly Stone.

Σε πλειστηριασμό τα τύμπανα των Beatles

Μετάβαση στην πηγή.


Οι φανς των  Beatles  θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του συγκροτήματος, αφού τα ντραμς που χρησιμοποίησαν στο πρώτο single τους που έπιασε την κορυφή των charts στην Αμερική, έχουν «βγει στο σφυρί».

 O οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders Auctions έχει μια  καταχώρηση  για τα τύμπανα που χρησιμοποιήθηκαν στις ηχογραφήσεις του  «Love ME Do»  το 1964. Ο  Ringo Starr  δεν είχε παίξει σε εκείνες τις ηχογραφήσεις – μόλις είχε αρχίσει να παίζει μαζί με τα «Σκαθάρια» – αλλά ο session μουσικός  Andy White  . Το μπάσο τύμπανο (η «μπότα») φέρει το όνομα του White, το όνομα του τραγουδιού, καθώς και τα λογότυπα των Beatles και της κατασκευάστριας εταιρείας Ludwig. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα  75.000 δολάρια  .

 Drums beatles Όσοι ενδιαφέρονται για τα τύμπανα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού τα κειμήλια όπως και τα βινύλια των Beatles έχουν τεράστια συλλεκτική αξία. Ένα αντίτυπο του ομώνυμου δίσκου των Beatles (πιο γνωστό ως το  «White Album»  ) που ανήκε στον Starr πουλήθηκε για  790.000 δολάρια  , ενώ ένα σπάνιο μονόπλευρο acetate single του «Love Me Do» δημοπρατήθηκε για  85.000 λίρες  .

«Η Περιπέτεια της Εικόνας» στην αίθουσα τέχνης ΑLMA

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.



Η ζωγραφική του παραμένει βαθύτατα ανθρωποκεντρική  · πυρήνας του έργου του είναι ο άνθρωπος και ο κόσμος του και το θέμα αυτό το προσεγγίζει μέσα από εκδοχές και προτάσεις πλούσιες και μεστές σε νοηματικό δυναμικό. Η δημιουργία του σε αντιστοιχία με συναισθηματικές και ψυχικές καταστάσεις, μεταγράφει την πραγματικότητα δίνοντας έμφαση στη μελέτη και την οξεία παρατήρηση, την αισθητική εμπειρία και τη διαδικασία της ζωγραφικής πράξης και ολοκλήρωσης του έργου, τα οπτικά ερεθίσματα και την αντήχησή τους, τις αμιγείς εικαστικές αξίες, την εκφραστικότητα και την αμεσότητα, την πλαστικότητα και τον εξπρεσιονισμό του χρώματος, τις προσεκτικά αναλυμένες και υπολογισμένες σχέσεις του χώρου, του ρυθμού και της ισορροπίας, καθιστώντας ορατά τα βιώματα, τους στοχασμούς και την κοσμοθεωρία του.

 η περιπετεια της εικονας  Οι συνθέσεις του, κατά κανόνα μετωπικές  , επιβάλλονται με τη σχεδιαστική τους οξύτητα, τη στέρεη οργάνωση, την ελεύθερη, χυμώδη και ρέουσα πινελιά, τον δυναμισμό και την ένταση της χειρονομιακής γραφής, τις μεγάλες φόρμες και τις παραμορφώσεις, τη μνημειακή αίσθηση. Στο μεταίχμιο ρητών και υπαινικτικών διατυπώσεων, ορθολογιστικής προσέγγισης, συγκινησιακής λειτουργίας και υποκειμενικής θέασης και απόδοσης, εικονοποιεί τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο και τη ζωή, επικοινωνεί, συλλαμβάνει πειστικά την υπόσταση της μορφής, των διαδρομών και της περιπέτειάς της, εγείροντας ζητήματα υπαρξιακής φύσεως, αγγίζοντας, ταυτόχρονα, με μοναδικό τρόπο τα όρια της αναπαράστασης μέσα από τη διαρκή ωρίμανση του βλέμματος, τον πειραματισμό, την τεχνική αρτιότητα, τη συνέπεια και τη συνοχή των προτάσεών του, την ευρύτητα των φιλοσοφικών του θέσεων και ανησυχιών.Eπιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

  η περιπετεια της εικονας2 Ιnfo Εγκαίνια: Tρίτη, 24 Ιανουαρίου, στις 20:00ALMA (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι)

Τρία νέα βιβλία για την εβδομάδα που ξεκινά

Μετάβαση στην πηγή του άρθρου.


  Χάρτινες μνήμες-Χρήστος Φλουρής-Διόπτρα 

 χάρτινες μνήμες Ανοίγοντας το άλμπουμ ήξερε τι θα αντιμετωπίσει.Όμως δεν σκέφτηκε να το κλείσει...Εκείνο το άλμπουμ με τις χάρτινες μνήμες θα της θυμίσει ξανά τη σκληρή πλευρά της ζωής, που ένιωσε τόσο νωρίς· τον εγκλεισμό στο ορφανοτροφείο, την εγκατάλειψή της από την ίδια της τη μητέρα, τα παιδικά χρόνια που της τα πήραν με τη βία. Το γλυκό νερό της αθωότητας που γλίστρησε μέσα από τα δάχτυλά της και δεν γυρνάει πίσω. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά...Η Χαρά θα τολμήσει. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στη ζωή. Να τολμήσεις να αλλάξεις το πεπρωμένο σου. Έτσι, η νεαρή γυναίκα θα ριχτεί στο κυνηγητό των φαντασμάτων που τη στοιχειώνουν από το καλά κρυμμένο παρελθόν της, με σκοπό να βρει την εκδίκηση, την αγάπη, το πάθος και εντέλει την απόλαυση της λύτρωσης.Χάρτινες μνήμες, δεμένες με λαχτάρα για δικαιοσύνη κι ανάγκη για εξιλέωση, που όρισαν ζωές.

  Ποιήματα από το 2016 στο 1990-Μαρία Αθανασοπούλου-Εκδόσεις Γκοβόστη 

 ποιήματα Ζητούμενο τα απλά, τα καθημερινά, όλα όσα στους καιρούς μας έχουν πάψει να θεωρούνται αυτονόητα και αναγκαία για το σύντομο ανθρώπινο ταξίδι.

 Οι χαμένες αξίες, η απώλεια σε όλες της τις εκφάνσεις,

 και η καταιγιστική σύγχρονη πραγματικότητα αποτελούν τις σπίθες αυτής της ποιητικής προσέγγισης έτσι όπως την αποτυπώνει η κλεψύδρα του χρόνου.

 Ζητούμενο τα απλά, τα καθημερινά,

 όλα όσα στους καιρούς μας έχουν πάψει να θεωρούνται αυτονόητα και αναγκαία για το σύντομο ανθρώπινο ταξίδι.

  Λιμνοθάλασσα-Βασίλης Κ. Παππάς-Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη 

 λιμνοθάλασσα Αρμύρισε η λιμνοθάλασσά μου ξανά.Πλημμύρισε και βγήκε στη στεριά.Καΐκια βουτηγμένα στη μήτρα του χάροντα.Λιμάνι των θρύλων,χαμένο στην ομίχλη των χαλασμάτων,που κρατάνε ακόμα αιχμάλωτο τον ήλιο του τόπου μου.Και εμείς να κουρνιάζουμε στα αμπάρια του βυθού,σαν χιλιάδες σύγχρονες μάρες,υψώνοντας πανιά στους ανέμους.

Γιατί πρέπει να τρώμε τα αβγά με πράσινες σαλάτες;

Σύνδεση στην πηγή...


Το αβγό αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ περιέχει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε.

Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων, προστατεύει τις μεμβράνες των ερυθρών κυττάρων που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους άλλους ιστούς, είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα νεύρα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν βιταμίνη Ε μέσω των τροφών σε επαρκείς ποσότητες, τα ευρήματα, μία μελέτης από το Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Οι επιστήμονες λοιπόν ανακάλυψαν ότι η απορρόφηση της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό γίνεται καλύτερα αν το αβγό προστεθεί στις πολύχρωμες πράσινες σαλάτες. Συγκεκριμένα, μπορεί να αυξηθεί έως και κατά επτά φορές η απορρόφηση της βιταμίνης!

Συνέχεια στην πηγή…

Ο ελιγμός που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σύνδεση στην πηγή...


Η εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι, τον περασμένο Ιούλιο, προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχει επικρατήσει στην ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών επιδεικνύοντας την σοβαρότητα αλλά και τη δυσκολία αυτής της υπόθεσης. Η Τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν έκτοτε ζητά με πείσμα την έκδοση τους για να δικαστούν στη Τουρκία ως εμπλεκόμενοι στο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην Τουρκία με τη σύλληψη χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και δικαστών κατά το διάστημα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη ως ένα δίλημμα για την Ελληνική Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση. Από τη μία είναι η διαφύλαξη της χώρας μας ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφραστή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και από την άλλη η αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση μη έκδοσης των οκτώ και κυρίως οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό στο φλέγον θέμα του Κυπριακού και του προσφυγικού.

Αν οι οκτώ αναγκαστούν να επιστρέψουν στην Τουρκία παραδίδονται συνειδητά σε μία χώρα η οποία έχει κάνει μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό και όπου υπάρχει κίνδυνος για την τη σωματική τους ακεραιότητα και την ζωή τους. Σαφώς αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις, ιδίως για μια χώρα μικρής επιρροής όπως είναι η Ελλάδα και ιδιαιτέρως σε μια περίοδο με οξύτατες επιμέρους κρίσεις και όταν την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να υψώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τα συμφέροντα της συνολικά.

Οι απειλές της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, υπό μορφή δημοσιογραφικών διαρροών, θα ήταν ωφέλιμο να ληφθούν υπόψη για την καλύτερη διαμόρφωση ενός διπλωματικού σχεδιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε οποιαδήποτε απειλή να υποκαταστήσει τους εθνικούς νόμους και την διάκριση των εξουσιών.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Αποχωρεί από την Ενωση Κεντρώων ο Νίκος Μαστρογιάννης

Σύνδεση στην πηγή...


Την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ο πολιτευτής του κόμματος στην Εύβοια, Νικόλαος Μαστρογιάννης.

'Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Αποχωρώ από την Ένωση Κεντρώων γιατί το κόμμα είναι πλήρως σε αδράνεια και δυστυχώς δεν ωφελεί πουθενά στη χώρα' επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μαστογιάννης.

Ολόκληρη η δήλωση:

Περισσότερα….

Τούρκοι της Γερμανίας φοβούνται ότι η Αγκυρα θα ζητήσει την έκδοσή τους και ζητούν πολιτικό άσυλο

Σύνδεση στην πηγή...


'Εσείς στη Γερμανία υποστηρίζετε την τρομοκρατία και αυτό θα σας γίνει μπούμερανγκ, είναι θέμα χρόνου να χτυπήσει κι εσάς η τρομοκρατία. Εμείς ανησυχούμε γιατί η Γερμανία προστατεύει εδώ και δεκαετίες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το DHKPC, ενώ τώρα έγινε και στέκι της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ)' είχε πει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που μετέδωσε προ μηνών το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του και είχε κατηγορήσει ευθέως τη Γερμανία για παροχή προστασίας σε τρομοκράτες.

Μία ολόκληρη χώρα ως 'άντρο τρομοκρατών'. Κάπως έτσι θέλει να παρουσιάζει τη Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τους Γερμανούς η περιγραφή φαντάζει αλλοπρόσαλλη, αλλά για τους Τούρκους που διαμένουν στη Γερμανία εμπεριέχει και μία απειλή: πολλοί φοβούνται ότι η Άγκυρα, επικαλούμενη την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ή άλλες 'ανατρεπτικές' δραστηριότητες, θα μπορούσε να ζητήσει την έκδοσή τους από τις γερμανικές αρχές ή να ακυρώσει τα διαβατήριά τους.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Μετά τον χορό, τα... όργανα

Σύνδεση στην πηγή...



Σύγκρουση με τους διαδηλωτές, σύγκρουση με τον Τύπο και υπογραφή διαταγμάτων που θα 'ξηλώσουν' την προεδρία Ομπάμα ήταν το... καλημέρα του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, όταν τελείωσαν οι χοροί και οι παρελάσεις.

Η πρώτη υπογραφή που έβαλε ως πρόεδρος ήταν σε ένα εκτελεστικό διάταγμα επιμελώς ασαφές και με το οποίο παρέχονται ευρείες αρμοδιότητες σε ομοσπονδιακά όργανα και υπηρεσίες να αναθεωρήσουν, να καθυστερήσουν ή και να αλλάξουν παροχές του Obamacare με 'υπέρογκο κόστος για ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, ασθενείς ή Πολιτείες'.

Διορισμοί

Επίσης ο πρόεδρος, πιστός στον υπερπατριωτικό λόγο του κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του, καθιέρωσε Ημέρα Πατριωτικής Υπερηφάνειας, ενώ υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι οποίοι επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από τη Γερουσία.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στην πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου του Τραμπ τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να αναπτύξουν ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας 'αιχμής' για να προστατευτεί η χώρα από επιθέσεις του Ιράν και της Β. Κορέας.

 

Συνέχεια στην πηγή…