Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ανεξέλεγκτη η ηχορρύπανση στην Ελλάδα

Σύνδεση στην πηγή...


Ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει από ηχορρύπανση, αλλά στην Ελλάδα τα ντεσιμπέλ σπάνε κάθε όριο. Πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από επιβλαβή επίπεδα θορύβου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η ηχορρύπανση, σύμφωνα με τον ΕΟΠ, εκτιμάται ως ένα από τα πιο βασικά προβλήματα περιβάλλοντος και υγείας στην Ευρώπη, με βασικό υπαίτιο τις συγκοινωνίες, κυρίως τις οδικές μεταφορές. Ο θόρυβος από τους δρόμους βομβαρδίζει την ακοή περίπου 100 εκατομμυρίων πολιτών σε 33 χώρες της Ευρώπης (στον ΕΟΠ συμμετέχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.), με επίπεδα που υπερβαίνουν τα 55 ντεσιμπέλ (dB) την ημέρα και 50 dB τη νύχτα. Μάλιστα, 32 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται πως εκτίθενται σε πολύ υψηλά επίπεδα ηχορρύπανσης, άνω των 65 dB, λόγω γειτνίασης με δρόμους. Οι σιδηρόδρομοι και τα αεροπλάνα (γύρω από τα μεγάλα αεροδρόμια) επηρεάζουν 19 και 4,1 εκατομμύρια άτομα αντίστοιχα, ενώ ο θόρυβος από τα εργοστάσια αγγίζει ένα εκατομμύριο άτομα.

 

Η ηχορρύπανση από τις οδικές μεταφορές αξιολογείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο δεύτερος σοβαρότερος στρεσογόνος περιβαλλοντικός παράγοντας στην Ευρώπη, μετά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Το στρες λόγω θορύβου, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ύπνου (που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό), συνδέεται με υπερένταση, διαταραχές ύπνου, γνωστική δυσλειτουργία, καρδιαγγειακές ασθένειες, ακόμα και με πρόωρους θανάτους.

 

Γι' αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η ηχορρύπανση αντιμετωπίζεται ως πολύ σοβαρό πρόβλημα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της. Από την ειδική πρόνοια για χαμηλές ταχύτητες εντός των πόλεων, τα ηχοπετάσματα σε αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, όταν περνούν κοντά από κατοικημένες περιοχές, αλλά και τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε ανάλογες περιπτώσεις.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Καθαρότερος αέρας για την Ευρώπη

Σύνδεση με την πηγή...


Σύμφωνα με τοΕυρωπαϊκό Πρακτορείο Περιβάλλοντοςπερίπου 430.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ανά την υφήλιο λόγω της μολυσμένης από τη βιομηχανία και το καυσαέριο ατμόσφαιρας. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα και βρογχίτιδα, γεγονός που επιβαρύνει τα ταμεία υγείας με δισεκατομμύρια ευρώ.


Ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος από τις 27 χώρες της ΕΕ αναζήτησαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες λύσεις, ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών, και εξέτασαν προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έτσι συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο 77 σελίδων που καθορίζει το επιτρεπτό όριο ρύπων με τους οποίους θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα οι 55.000 βιομηχανίες της Ευρώπης. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εκπομπές υδραργύρου, αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του θείου και διοξειδίου του αζώτου. Επίσης το προσχέδιο καθορίζει ποιες εξαιρέσεις και ποιες προθεσμίες ισχύουν ακόμη στην ΕΕ.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Η Microsoft θα συνεχίσει να φτιάχνει smartphones – Απλά θα είναι διαφορετικά

Σύνδεση στην πηγή...


Σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει smartphones, απλά αυτά δεν θα μοιάζουν με αυτά που έχει συνηθίσει να βλέπει το κοινό.

 

Η Microsoft αν και αποτελεί εδώ και χρόνια τον κυρίαρχο στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές, εντούτοις δεν τα κατάφερε με την ίδια επιτυχία στον τομέα των smartphones. Δεν κατάφερε δηλαδή να μπει σφήνα στο δίπολο που δημιούργησαν η Apple και η Google με το λειτουργικό Android.

 

Οι προσπάθειες βέβαια έγιναν: επανασχεδιάστηκαν τα Windows ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες μίας mobile συσκευής ενώ πραγματοποιήθηκε και η εξαγορά της Nokia, μία από τις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι κινήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

 

Παρόλα αυτά η Microsoft δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της για καθιέρωση στον χώρο των φορητών συσκευών, ακόμη και αν αυτά τα σχέδια έρθουν αργοπορημένα με τη μορφή του πολύ-αναμενόμενου Surface Phone.

 

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ενότητα Make Me Smart του MarketPlace, ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να ακολουθήσει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασμό των μελλοντικών της smartphones.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Νέο σύστημα φακών της Lomography για όλες τις κάμερες

Περισσότερα στην πηγή.


Η Lomography επέλεξε το crowdfunding για να μπορέσει να προχωρήσει στην παραγωγή του φακού της που ταιριάζει σε όλα τα συστήματα.

 

Μέσα από την καμπάνια της στο Kickstarter, η Lomography παρουσιάζει τρεις διαφορετικούς φακούς, με το όνομα Neptune Convertible Art Lens System, το οποίο είναι ένα πακέτο με τρεις φακούς, έναν στα 35mm με f3.5, έναν στα 50mm με f2.8 και έναν ακόμα στα 80mm με f4.0. Σύμφωνα με το Verge, για να αποκτήσει κάποιος το σύστημα φακών της Lomography, αρκεί να πληρώσει στις ΗΠΑ το ποσό των 599 δολαρίων και να πάρει μαζί και το ειδικό adapter για να μπορεί να προσαρμόζει όλους τους φακούς στην κάμερά του.

 

Οι φακοί της Lomography προσφέρουν αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές φωτογράφισης, οι οποίες δίνουν ταυτόχρονα μια πιο παιχνιδιάρικη αισθητική στις φωτογραφίες, ενώ η εταιρεία σημειώνει ότι στο μέλλον θα προσθέσει και άλλες επιλογές φακών για ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης των φωτογράφων. Είναι αλήθεια ότι δύσκολα θα μπορέσει κανείς να βρει τρεις φακούς με τέτοια ποικιλία δυνατοτήτων σε τιμή χαμηλότερη των 1000 ευρώ.

 

Οι φακοί της Lomography θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους αγοραστές τους από τον Δεκέμβριο του 2017 ή τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στη σελίδα του Kickstarter μπορεί να δει κανείς μερικά δείγματα των δυνατοτήτων τους.

Αυθεντικό και αποκλειστικό περιεχόμενο ετοιμάζει το YouTube

Περισσότερα άρθρα στην πηγή.


To YouTube φέρεται να είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή των δικών του προγραμμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 40 στον αριθμό.

 

Το περιεχόμενο που ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει το YouTube θα προσφέρεται δωρεάν και θα περιλαμβάνει σειρές και άλλο υλικό, η παραγωγή των οποίων θα αντλεί χρηματοδότηση από τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται στο YouTube.

 

Μερικά ηχηρά ονόματα του κόσμου της ψυχαγωγίας, όπως ο κωμικός Kevin Hart, η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια Ellen DeGeneres, καθώς και το δίδυμο κωμικών Rhett & Link είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα συνεργαστούν με το YouTube για την προβολή αποκλειστικού περιεχομένου.

 

Είναι προφανές ότι το YouTube θέλει να ανταγωνιστεί άλλες υπηρεσίες βίντεο streaming, όπως είναι το Netflix, το Hulu και η Amazon, προκειμένου να μπει σε μία αγορά που υπολογίζεται ότι είναι ικανή να αποφέρει στο σύνολό της έσοδα της τάξης των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Digital TV Research που αναφέρει το CNET.

 

To YouTube θέλει να επενδύσει περαιτέρω και στο YouTube Red, μία συνδρομητική υπηρεσία, την οποία θέλει να τροφοδοτήσει με αυθεντικές σειρές και ταινίες. Με αυτή την υπηρεσία, μπορεί κανείς να αποθηκεύσει τοπικά βίντεο από το YouTube, ενώ απαλλάσσεται από την προβολή των διαφημίσεων.

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ο ΕΟΠΥΥ

Σύνδεση στην πηγή...


Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς ο όγκος εργασίας έχει βγάλει εργαζόμενους και ασφαλισμένους εκτός εαυτού. Ο λόγος είναι οι χιλιάδες εκκρεμότητες που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια πίσω και οι οποίες, μεταφέρθηκαν από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ μόλις δημιουργήθηκε ο νέος Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ξεκίνησε τη λειτουργία του από την 1η του έτους, με αποτέλεσμα να καταργηθούν όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης φτιάχτηκε με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Και όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι μέρα με τη μέρα, ο ΕΦΚΑ θα γίνεται πιο λειτουργικός και σύγχρονος.

 

Ωστόσο, δεν υπολόγισαν τα «ένα αναμονή αιτήματα» που είχαν συσσωρεύει στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ τα τελευταία χρόνια. Με τη μεταφορά των αρχείων από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακάλυψαν ολόκληρες κούτες με εκκρεμή αιτήματα ασφαλισμένων προκειμένου να αποζημιωθούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο, για την αγορά υλικών όπως γυαλιά οράσεως, συσκευές οξυγόνου, ορθοπεδικά υλικά κ.α. και υπηρεσιών όπως λογοθεραπείες κ.ά.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπαλλήλων τα μη εκκαθαρισμένα αιτήματα που ήρθαν «προίκα» από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, μαζί με αυτά που έχουν μαζευτεί από τις αρχές του έτους ξεπερνούν τις 250.000 και οι εργαζόμενοι στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ φτάνουν μόλις και μετά βίας τους 1.300. Κατά συνέπεια, δεν προλαβαίνουν να τα πρωτοκολλήσουν, να τα σφραγίσουν, να τα σκανάρουν για να γίνει ψηφιοποίηση και να πάνε προς πληρωμή.

Συνέχεια στην πηγή…

Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Σύνδεση στην πηγή...


Οι ερευνητές προειδοποιούν πως απαγορεύεται να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις.

 

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel ανέπτυξαν μια καμπάνια για να αλλάξουν την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει, με τίτλο "Σταμάτα να πλένεις το κοτόπουλο".

 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Jennifer Quinlan, οι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη ιδέα πως το να πλένουν το κοτόπουλο, το κάνουν πιο καθαρό.

 

Η πραγματικότητα είναι όμως πως το κοτόπουλο που αγοράζεις στο μάρκετ ή το κρεοπωλείο έχει έτσι κι αλλιώς σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδια, τα οποία δεν θα φύγουν είτε πλύνεις με ζεστό ή με κρύο νερό το κοτόπουλο.

 

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα βακτήρια είναι μα μαγειρέψεις καλά και μέχρι το εσωτερικό του το κοτόπουλο και αν πρέπει να το μαγειρέψεις ολόκληρο, να εφοδιαστείς με θερμόμετρο του οποίου η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσεις τους 75 βαθμούς κελσίου σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Call for Films: Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια

Σύνδεση στην πηγή...


Πρόσκληση υποβολής ταινιών για τη θεματική ενότητα 'Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια' του 8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

 

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει εισαγάγει από το 2014 το θεσμό της θεματικής ενότητας, στοχεύοντας στο άνοιγμα του Φεστιβάλ προς ένα ευρύτερο κοινό και αποσκοπώντας στην προώθηση της εκπαιδευτικής και αναστοχαστικής διάστασης του εθνογραφικού κινηματογράφου γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική κάθε χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση, η θεματική ενότητα θα αφορά την εργασία και την επισφάλεια. Την επιμέλειά της αναλαμβάνουν οι ανθρωπολόγοι Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute) και Mao Mollona (Goldsmiths College).

 

Η ενότητα Κινηματογραφώντας την εργασία και την επισφάλεια του 8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας- Ethnofest είναι αφιερωμένη σε ταινίες σχετικές με την εργασία, σε μια συγκυρία συνεχώς αυξανόμενης επισφάλειας και εργασιακής απορρύθμισης. Αυτό το ανοιχτό κινηματογραφικό κάλεσμα απευθύνεται σε projects σχετικά με την εργασία και το μόχθο, την ανεργία και την έλλειψη εργασίας, την απλήρωτη εργασία, τη συναισθηματική εργασία, την ένταξη και τον αποκλεισμό μέσω της εργασίας. Αφορά ακόμα σε projects σχετικά με την εργασία και τη μετανάστευση, τη δουλεία, την εμπειρία της αναζήτησης εργασίας, την σχέση της εργασίας με έμφυλες, εθνοτικές και ηλικιακές ανισότητες.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Βίντεο: Η άλλη εκδοχή του «La La Land»

Περισσότερα στην πηγή.


Το Honest Trailer της ταινίας του Ντάμιεν Σαζέλ είναι απολαυστικό.

Η ταινία που κέρδισε για λίγα δευτερόλεπτα το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή των Screen Junkies. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τα Honest Trailers παρουσίασε το τελευταίο της δημιούργημα, βασισμένο πάνω στην ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ, τη σχέση της με τη τζαζ και φυσικά μια έκπληξη που σχετίζεται με το οσκαρικό θρίλερ πριν από 2 περίπου μήνες.


'Τι έκανε η τζαζ στον Ντάμιεν Σαζέλ;' αναρωτιούνται οι δημιουργοί στην αρχή, για το γεγονός ότι έφτιαξε 2 ταινίες όπου ο ήρωας τους μένει μόνος εξαιτίας της μανίας του με αυτό το είδος της μουσικής. Μετά εξηγούν τους λόγους για τους οποίους έγινε ένα από τα φιλμ με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ και λίγο πριν φτάσουν σε τελικά συμπεράσματα, κάτι αλλάζει στην οθόνη. Τα υπόλοιπα, τα βλέπετε στο παρακάτω βίντεο:

 

Video…

«Μνήμης χαρτοράφηση» στον ιστορικό κινηματογράφο Τριανόν

Περισσότερα άρθρα στην Πηγή.


Τη δύναμη του χάρτη να στρέφει την πυξίδα των οραματισμών μας σε τόπους συλλογικής μνήμης και να αντλεί δύναμη υπέρβασης κάθε Οδύσσειαςπαρουσιάζει η  Καλλιόπη Ανδρικοπούλου  στην έκθεση«Μνήμης χαρτογράφηση» στο φουαγιέ του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων.

 
Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του  Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe  προς φορείς και κατοίκους της περιοχήςνα συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του προς φορείς και κατοίκους της περιοχήςνα συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του   «Victoria Square Project»   για τη documenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οιZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

 
 Info  Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Μαΐου στις 19:00Διάρκεια: Έως τις 10 Μαΐου, καθημερινά από 19:00 – 22:00

Πτώση- έκπληξη στις πωλήσεις του iPhone

Σύνδεση στην πηγή...


Η Apple πούλησε λιγότερα iPhones σε σχέση με έναν χρόνο πριν, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2017, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική εταιρεία.

 

Συγκεκριμένα, η Apple, που πρόκειται να κυκλοφορήσει μία νέα συσκευήμέσα στο έτος, ανακοίνωσε ότι πούλησε 50,8 εκατ. τηλέφωνα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα- μια πτώση της τάξης του 1%.

 

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκπληξη, με τον Τιμ Κουκ, επικεφαλής της εταιρείας, να την αποδίδει σε μια «παύση», καθώς οι καταναλωτές περιμένουν το επόμενο iPhone. Όπως αναφέρει το BBC, η μετοχή της εταιρείας έπεσε σχεδόν 2%, αφού προηγουμένως είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο, καθώς αναμένονταν καλύτερα αποτελέσματα.

 

Επίσης, η Apple ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 4,6%, στα 52,9 δισ. δολάρια, λίγο πιο χαμηλά από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η πτώση των πωλήσεων iPhones αντισταθμίστηκε από τις υπηρεσίες, περιλαμβανομένου του Apple Pay, του iCould και του App store, που κατέγραψε 18% αύξηση πωλήσεων, στα 7 δισ. δολάρια. Ακόμη, ο Κουκ έκανε λόγο για βελτίωση των πωλήσεων στο Apple Watch, καθώς και τα AirPods και Beats.

 

Παρά την πτώση των πωλήσεων μονάδων, τα έσοδα από τα iPhones αυξήθηκαν 1%, στα 33,2 δισ. δολάρια, λόγω των ισχυρών πωλήσεων των μεγαλύτερων, πιο ακριβών iPhone 7 Plus.

Συνέχεια στην πηγή…

H Microsoft Ελλάς διοργανώνει το δεύτερο Microsoft Summit

Σύνδεση στην πηγή...


Η Microsoft Ελλάς πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά το συνέδριο Microsoft Summit, με θέμα "Digitize.Disrupt.Drive", την Τρίτη, 9 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το συνέδριο,που αποτελεί πλέον το ετήσιο flagship event της εταιρείας και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από τον επιχειρηματικό χώρο και τον κλάδο της Πληροφορικής, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει το κοινό σχετικά με τις τελευταίες τεχνολογίες, τις προκλήσεις και τις ραγδαίες εξελίξεις που αναμένονται στο συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διακεκριμένους ομιλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, να κάνουν networking με κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους και να μοιραστούν ιδέες και απόψεις για την ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι το "Digitize.Disrupt.Drive", σκοπός του οποίου είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει επιχειρήσεις οποιουδήποτε κλάδου και μεγέθους να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν ψηφιακά, στην εποχή του digital transformation.

 

Συνέχεια στην πηγή…