Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πώς οι Ίωνες δημιούργησαν το πρώτο GPS τον 7ο αιώνα π.Χ.

Σύνδεση στην πηγή...


Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., από τους Ίωνες Μιλήσιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια ως δορυφόρους.

Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης, ο Πτολεμαίος μέχρι και σήμερα παρέχει την τεχνική για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης.

Στον Μεσαίωνα χαρτογραφήθηκε ο δρόμος προς τον Παράδεισο. Το όνομα της Αμερικής δεν γράφτηκε πρώτη φορά σε βιβλίο, αλλά σε χάρτη. Και για την Κίνα, η Αμερική βρίσκεται στην Ανατολή.

O άνθρωπος αδιάλειπτα 300 αιώνες π.Χ. μέχρι σήμερα σχεδιάζει χάρτες, εικόνες του γεωγραφικού του χώρου, με διάφορους τρόπους, ιδέες και τεχνικές, προσπαθώντας να αποκτήσει μία εικόνα του κόσμου, που δεν μπορεί να δει, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την εικόνα του εαυτού του.

 

Συνέχεια στην πηγή…


Ανακαλύπτουμε τον ποιητικό Νίκο Καζαντζάκη

Σύνδεση στην πηγή...



Συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και ανθρωπιστής, ο Νίκος Καζαντζάκης έχει ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πολύ γνωστή είναι η κινηματογραφική μεταφορά του  «Αλέξη Ζορμπά»  από τον Μιχάλη Κακογιάννη ή «Ο τελευταίος πειρασμός» από τον Martin Scorcese. Όμως, λιγότερο γνωστή είναι η ποίησή του.Στο Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας (Dictionnaire amoureux de la Grèce), o Jacques Lacarrière θα σημειώσει:«Ο Ronsard έλεγε σε ένα ποίημα της συλλογής Les Amours «θέλω να διαβάσω την Ιλιάδα του Ομήρου σε τρεις ημέρες».

 

Συνέχεια στην πηγή…