Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πολικό ψύχος και ολικός παγετός


Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός αφού σε λίγες ώρες αναμένεται να... χτυπήσει την χώρα το νέο «κύμα» του χιονιά το όποιο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να είναι σφοδρό.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και το Σάββατο οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι.
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Γιάννη Καλλιάνου ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Ασχολούμαι επαγγελματικά με την μετεωρολογία από το 2006. Έντεκα ολόκληρα χρόνια δεν έχω δει ποτέ μου τόσο βίαιη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας προς τον Ελλαδικό χώρο που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα σαρώσουν όλη τη χώρα και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε...ψυγείο».
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται οι Δήμοι με έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών και τη διάθεση δημόσιων χώρων σε άστεγους για το «κύμα» κακοκαιρίας που πρόκειται να πλήξει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος: «Η σημερινή ημέρα θα ξεκινήσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Δυτικά, τα Νότια και τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα επιδεινωθεί και στη Βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις οι οποίες αργά το βράδυ της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές.