Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η ερμηνεία πίσω απο τα σήματα των εταιριών αυτοκινήτου

Σύνδεση στην πηγή....



Σε ένα αυτοκίνητο τι είναι αυτό που πιάνει ελάχιστον χώρο στο καπό ή στο τιμόνι κι όμως σημαίνει πολλά για τον κάτοχό του; Ένα σύμβολο! Πασίγνωστες μάρκες αυτοκινήτων που δε χρειάζεται να "ξέρεις πως το λένε" γιατί το σήμα του και μόνο είναι χαρακτηριστικό. Τι κρύβεται όμως πίσω από κάθε μάρκα και το έμβλημά της; Ένας άνθρωπος, ένα παπιγιόν, μια έλικας, ένα ζώο, ένα ζώδιο, ένα αρκτικόλεξο, μια μετάφραση, ένα οικόσημο είναι κάποιες από τις απαντήσεις. Πάμε να ταξιδέψουμε στο μυαλό των ιδρυτών των μεγαλύτερο αυτοκινητοβιομηχανιών.

 

ALFA ROMEO

 

1910, Μιλάνο, Ιταλία: Μια ομάδα Μιλανέζων επιχειρηματιών ιδρύει την Ανώνυμη Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαρδίας (Anonima Lombarda Fabbrica Automobila). Εξ ου και η συντομογραφία ALFA. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Mιλανέζος επιχειρηματίας Nicolas Romeo αγοράζει μερίδιο στην εταιρία και η εταιρία παίρνει το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως Alfa-Romeo. Σχετικά με το σήμα της Alfa-Romeo, ο ερυθρός σταυρός έχει τριπλό συμβολισμό: είναι σύμβολο του Μιλάνου, παραπέμπει στις Σταυροφορίες και τέλος είναι το πλέον διαδεδομένο χριστιανικό σύμβολο. Εκπρόσωποι της εταιρίας δεν θέλουν να πολυσυζητούν τη σημασία του δεύτερου μισού του σήματος, το οποίο απεικονίζει ένα φίδι να τρώει ένα νεαρό άνδρα, συμβολίζοντας την ήττα των Σταυροφόρων.

 

AUDI

 

1909, Tσβίκαου, Γερμανία: Το επώνυμο του ιδρυτή της AUDI, August Horsch, στα λατινικά μεταφράζεται ως "Audi" που σημαίνει "να ακούσει". Στο έμβλημα καθένας από τους κύκλους συμβολίζει τη συγχώνευση των τεσσάρων παλαιότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων της Auto Union της Γερμανίας (Αudi, DKW, Horch, Wanderer). H ομοιότητα με το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάγκασε την Ολυμπιακή Επιτροπή να μηνύσει την AUDI για παράβαση εμπορικών σημάτων, αν και όπως αποδεικνύεται η Επιτροπή έχασε.

 

BMW

 

Περισσότερα στην πηγή…