Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Τι να προτιμήσω: Κινόα ή πλιγούρι;

Περισσότερα Άρθρα στην πηγή.



Δυσκολεύεστε να επιλέξετε; Δείτε τι σας προτείνουμε!

Κινόα!

Συγκριτικά με το πλιγούρι, το κινόα, ένας ψευδοδημητριακός καρπός γνωστός και ως 'ρύζι των Ίνκας', είναι πλουσιότερο σε πρωτεΐνες με όλα τα βασικά αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και μαγνήσιο. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, η γεύση του θυμίζει αρκετά αυτή του καστανού ρυζιού, ωστόσο έχει μια πικράδα αν δεν πλυθεί πολύ καλά πριν το μαγείρεμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για πλιγούρι ή ρύζι ή κουσκούς σε πολλές μαγειρικές συνταγές, π.χ. βρασμένο σε νερό ή ζωμό κοτόπουλου, ως γέμιση λαχανικών, μαζί με κάθε είδους όσπρια, με κρέας, γιαούρτι ή ως πρωινό αντικαθιστώντας τις νιφάδες δημητριακών.


1 φλιτζάνι κινόα βρασμένο (170 γραμμ.) αποδίδει γύρω στις 180 θερμίδες, 7 γραμμ. πρωτεΐνες, 32 γραμμ. υδατάνθρακες και 3 γραμμ. λιπαρά.


Από τον Σταύρο Δεδούκο