Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τροφές που νικούν τον καρκίνο και βρίσκονται πάντα στο ψυγείο

Περισσότερα στην πηγή.

 

Μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με τροφές που θεωρούνται πως έχουν αντικαρκινική δράση; Αν και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη της ασθένειας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα θεραπευτικά σχήματα, εντούτοις ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή "ασπίδα προστασίας".

 

Ντομάτες

 

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, που περιλαμβάνει και ντομάτες, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή και είναι η ουσία που δίνει αντικαρκινικές ιδιότητες στη ντομάτα.

 

Σπανάκι

 

Η αυξημένη περιεκτικότητα του σπανακιού στο καροτενοειδές νεοξανθίνη φαίνεται να προκαλεί αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, αλλά και αναστολή της παραγωγής τους.Μια διατροφή πλούσια στη φλαβονόλη κεπφερόλη, η οποία περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στο σπανάκι, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα του Harvard, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και κατά 58% σε πειραματόζωα που εκτίθεντο σε καρκινογόνες ουσίες ψητού κρέατος.

 

Καρότα

 

Τα καρότα, εκτός από τα πολύ γνωστά σε όλους αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, είναι πλούσια και σε μια άλλη κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν τη φαλκαρινόλη. Μελέτες δείχνουν ότι μετά από 18 εβδομάδες, οι αρουραίοι που κατανάλωναν καρότα ή φαλκαρινόλη (σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στα καρότα), μαζί με τη συνήθη τροφή τους είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από ό, τι αυτοί με κανονική διατροφή.

 

Λιπαρά ψάρια

 

Η αντικαρκινική δράση των λιπαρών ψαριών οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περίεχουν, το εικοοσιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), τα οποία εμφανίζουν αντιπολλαπλασιαστική, αντιφλεγμονώδη και αντιαγγειογενετική δράση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά και την εξέλιξή του.

 

Κουνουπίδι

 

Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση του κουνουπιδιού μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος πολύποδες. Επομένως, αποτελεί ασπίδα όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συστήνεται η κατανάλωσή του 2 με 3 φορές την εβδομάδα (περίπου 1-1/2 φλιτζάνι η μερίδα). Όσο λιγότερο επεξεργαστεί το συγκεκριμένο τρόφιμο, τόσο το καλύτερο. Οι αντικαρκινικές του δράσεις οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, καφεικό οξύ, κιιαμωμικό οξύ, φερουλικό οξύ, κερκετίνη, ρουτίνη και καεμφερόλη.

 

Αβοκάντο

 

Το αβοκάντο περιέχει μια φυσική τοξίνη, την περσίνη, η οποία έχει αποτελεσματική δράση στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Πολλές έρευνες διεξάγονται για να μελετήσουν αυτή την τοξίνη ως πιθανό χημειοθεραπευτικό παράγοντα.

 

Ακτινίδιο

 

Περιέχει μια ουσία, την φισετίνη, η οποία έχει φανεί ότι ενισχύει την απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων, στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, αυτή η ουσία έχει φανεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο των ωοθηκών.

 

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή

 

Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του πεπτικού συστήματος και όσους σχετίζονται με τις ορμόνες, ενώ για άλλα είδη της νόσου τα στοιχεία είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- ανεπαρκή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες.

 

Συνολικά τα παραπανίσια κιλά και γενικότερα το έξτρα λίπος στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο για 11 είδη καρκίνου, όπως του εντέρου, του παγκρέατος, των νεφρών, της μήτρας, του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου κ.ά.

 

Οι κατηγορίες τροφών που θα πρέπει να προτιμάμε γενικά:

 

Φρούτα: Πορτοκάλια - φράουλες - ακτινίδια - μάνγκο - που περιέχουν βιταμίνη C και Ε φλαβονοειδή, φολικό οξύ, φυτικές ινές

 

Λαχανικά: Λάχανο - πιπεριές - ντομάτες - μπρόκολο - λαχανάκια Βρυξελλών - σπανάκι - καρότα - γλυκοπατάτες - κρεμμύδια - σκόρδο - νεροκάρδαμο - που περιέχουν βιταμίνη Β, C, άλφα και βήτα καροτίνη, φολικό οξύ, μεταλλικά ιχνοστοιχεία σίδηρο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες.

 

Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως κ.α. που περιέχουν βιταμίνη Β, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες

 

Ξηροί καρποί: Όπως καρύδια, που περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία σεληνίου

 

Ελαιόλαδο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών

 

 

 

© MichaelidesPost.Com®