Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αν έχεις κόψει το αλάτι για να χάσεις λίπος, μάλλον πρέπει να ξαναρχίσεις

Μετάβαση στην πηγή.


Πριν μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί από το βήμα αυτό σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στους New York Times και απενοχοποιούσε το αλάτι τονίζοντας την ωφελιμότητά του σε διάφορα επίπεδα που αφορούν στην υγείαμας. Φυσικό αντισταμινικό που απομακρύνει τις αλλεργίες, ισορροπιστής της γλυκόζης, αγχολυτικό και άλλα τέτοια. Μία νέα έρευνα υπογραμμίζει σήμερα τη συμβολή του στο αδυνάτισμα και συγκεκριμένα στην καύση του λίπους (*σταματάει να γράφει και σταυροκοπιέται).

 

Στην περίπτωση που έχεις συνδέσει το αλάτι με λέξεις όπως "λύσσα", "κατακράτηση", "έμφραγμα" ή "κυτταρίτιδα", κάν'τες λίγο πέρα και βάλει μία άλλη: αδυνάτισμα. Εντάξει, παραθέτω την έρευνα γιατί αρχίζω και γίνομαι κάπως υπερβολική.

 

Το paper που ακούει στο όνομα "Journal of Clinical Investigation" δημοσίευσε σχετικά αναφέροντας πως η εντύπωση που έχουμε για το αλάτι όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετά παρεξηγημένη, πως τα οφέλη από τη λήψη του- με μέτρο πάντα- είναι ποικίλα και ανάμεσά τους, η καύση του σωματικού λίπους. Οι επιστήμονες έδωσαν σε 10 Ρώσους αστροναύτες 2 γεύματα. Το ένα περιείχε ενισχυμένη ποσότητα αλατιού και το άλλο λιγότερη. Οι πρώτοι, λόγω του αλατιού, έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες νερού, το οποίο νερό είναι ο Νο1 φυσικός λιποδιαλύτης και κάπως έτσι, έκαψαν περισσότερο λίπος.

 

Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε και μια ακόμα έρευνα στην οποία τα σώματα των ποντικιών που έφαγαν αλατισμένα γεύματα απελευθέρωσαν πιο πολλή κορτιζόλη, η οποία ως ορμόνη χρειάζεται ώστε να ρυθμίζει το μεταβολισμό και την όρεξή μας.

Τι μας μαθαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι ένα κουτάλι αλάτι μοιρασμένο στα γεύματά σου, κάνει καλό. Από αύριο τη μαργαρίτα με έξτρα αλατάκι να την παραγγέλνεις.

Αδυνατίζει (ασισισι).