Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Αλλάζουν όλα με τον γιατρό της γειτονιάς - Τον Μάιο η προκήρυξη για 3.000 προσλήψεις

Σύνδεση στην πηγή...


Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Εως τον Ιούνιο δημιουργούνται οι πρώτες 60 μονάδες υγείας σε 65 αστικά κέντρα.


Με 239 νέες δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας στο αστικό περιβάλλον και 1.300 νέους οικογενειακούς γιατρούς, επιχειρείται η συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με την παρέμβαση αυτή, επιδιώκεται η ανακούφιση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, όπου συρρέουν ετησίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Απλές καταστάσεις υγείας, θα αντιμετωπίζονται πλέον μακριά από τα νοσοκομεία, από γιατρούς γειτονιάς, οι οποίοι θα γνωρίζουν το ιστορικό των πολιτών. Τα παραπάνω προβλέπονται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός. Οι αλλαγές που επέρχονται σε λειτουργικό επίπεδο είναι οι εξής:


Από τον επόμενο μήνα έως τον Ιούνιο, θα λειτουργήσουν 50 έως 60 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υγειονομική ένδεια. Εως το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει 239 σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για χώρους 100 έως 120 τ.μ., οι οποίοι θα στελεχώνονται με γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως παθολόγοι και παιδίατροι, και το αναγκαίο προσωπικό, όπως νοσηλευτές. Η πρόσβαση στις ΤΟΜΥ θα είναι ελεύθερη και δωρεάν, με την προϋπόθεση πως κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί μέσω ψηφιακού συστήματος.


Στην περίπτωση που θα χρειαστεί κάποια εξέταση, η αιμοληψία θα γίνεται στο ΤΟΜΥ και τα δείγματα θα στέλνονται σε Κέντρο Υγείας ή εργαστήριο με το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένη η τοπική ομάδα. Συμβάσεις θα υπάρξουν και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Συνέχεια στην πηγή…